Yarı İletken Dünyasından Haberler - 31/05/2023 - 06/06/2023

1. Kaliforniya'nın Silikon Vadisi'ne Yeni Uygulamalı Malzeme Fabrikası Geliyor

Yeni yarı iletken üretim tesisleri mantar gibi filizleniyor! Amerika Birleşik Devletleri CHIPS Yasası, küresel operasyonları genişletmek isteyen çip üreticilerini çekmeye devam ediyor. Adını silikon çiplerden alan ünlü Silikon Vadisi'ne ev sahipliği yapan Kaliforniya, yarı iletken ekipman üreticisi Applied Materials'ın dikkatini çekti.

 

ABD'deki diğer inşaat projelerinin aksine, yeni tesis biraz farklı olacak. Projeye aşina olanlara göre, dünyanın en büyük yarı iletken araştırma tesisi olarak türünün ilk örneği olacak. Tesisin amacı iki yönlüdür: yarı iletken yeteneklerden oluşan yeni bir işgücünü eğitmek ve çip üreticilerinin ürünlerini pazara daha hızlı sunmalarına yardımcı olmak.

 

Teşvik projeleri, şirketlerin küresel erişimlerini genişletmelerine yardımcı olurken, yeni yaptırımlar bazılarını dışarıda tutuyor. Çin geçtiğimiz günlerde hayati altyapı projeleri için Micron Technology çiplerinin satışını yasaklama kararı aldı. Bu yaptırımların nedeni belirsizliğini koruyor.

 

Kaynak: Yarı İletken Haberleri | Haziran 2023 | Kaynak: (sourcengine.com)

 

2. Alman güneş enerjili wafer üreticisi NexWafe 30 milyon avroluk finansman sağladı

Alman güneş wafer üreticisi NexWafe Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ilk ticari tesisinin inşasını hızlandırmak için 30 milyon avro (33.02 milyon $) ek fon sağladığını söyledi.

 

NexWafe, Almanya'nın 80 yılına kadar elektriğinin %2030'ini güneş ve rüzgar enerjisinden üretmeyi hedeflediği için son yıllarda ortaya çıkan birkaç Alman güneş donanımı girişiminden biridir.

 

Bir zamanlar kurulu güneş enerjisi kapasitesinde dünya lideri olan Almanya, güneş paneli endüstrisini canlandırmak ve Çin yenilenebilir enerji teknolojisine olan bağımlılığını azaltmak istiyor.

 

Ultra ince, yüksek verimli, monokristalin yeşil güneş waferları üretmeyi hedefleyen NexWafe, şu ana kadar 100 milyon avro topladığını ve bu yılın ikinci yarısında ek finansman sağlamayı beklediğini söyledi.

 

Para, şirketin doğudaki Bitterfeld kasabasında 2025 yılında üretime başlaması planlanan ve yılda 250 megavat kapasiteye sahip ilk ticari ölçekli tesisinin inşaatını hızlandırmaya gidecek.

 

Nexwafe İcra Kurulu Başkanı Davor Sutija yaptığı açıklamada, "Bu yatırım, NexWafe'nin 2023'ün ikinci yarısında önemli ölçüde daha büyük fonlar toplama planının başlangıcını işaret ediyor" dedi.

 

Yeni fonlar, dönüştürülebilir bir kredi anlaşması yoluyla olacak ve düşük üç haneli milyon avroluk bir tutarı hedefleyen D Serisi finansman turunun ilk bölümünü oluşturacak.

 

NexWafe'in mevcut yatırımcı grubu Reliance New Energy Limited, Aramco Ventures ve ATHOS Venture GmbH şirketlerinden oluşuyor. Yeni yatırımcıları ise Avustralya'lı Malcolm Turnbull AC ve Singapur merkezli ‬Keshik Capital.

 

Şirket, şirketin değerlemesinin D serisi bittikten sonra belirleneceğini, ancak uzmanların bunu yaklaşık 500 milyon avro olarak tahmin ettiğini de sözlerine ekledi.

 

NexWafe, Suudi Arabistan'ın Aramco Ventures ile Suudi Arabistan'da gelecekteki bir yeşil güneş wafer üretim tesisi üzerinde çalışmayı ve Saudi Aramco'nun 1,5 milyar dolarlık Sürdürülebilirlik Fonu'ndan yatırım yapmayı kabul ettiğini söyledi.

 

Kaynak: Alman güneş enerjili gofret üreticisi NexWafe 30 milyon avroluk finansman sağladı | Reuters

 

3. Nvidia, 1 Trilyon Dolarlık Piyasa Değerine Ulaşan İlk Yarı İletken Şirketi Oldu

Nvidia (NVDA), 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan ilk yarı iletken şirketi oldu. Şirket, Tayvan'daki Computex ticaret fuarında yaptığı en son yapay zeka ve süper bilgisayar duyurularının ardından bu dönüm noktasına ulaştı. Borsadaki sabah işlemlerinde NVDA hisse senetleri % 7,7 artarak 419,38 ile rekor seviyeye ulaştı ve piyasa değeri 1,01 trilyon doların üzerinde gerçekleşti. Normal seansı % 3 artışla 401,11'e yükselterek 991 milyar dolar değerleme yaptı.

 

Nvidia hisseleri bugüne kadar yıllık % 174'ten fazla arttı. Alfabe (GOOGL), Apple (AAPL), Amazon (AMZN) ve Microsoft (MSFT) gibi teknoloji devlerine katılarak trilyon dolarlık değerleme kilometre taşını geçen Nvidia, endüstri lideri olarak konumunu güçlendirdi.

 

Nvidia CEO'su Jensen Huang, Computex'teki açılış konuşmasında üretken yapay zeka için tasarlanan yeni bilgisayar sistemlerini, yazılımlarını ve hizmetlerini duyurdu. Üretici AI, yazılı makaleler, resimler, videolar, müzik ve bilgisayar programlama kodları dahil olmak üzere açıklayıcı ifadelerden çok sayıda içerik biçimi oluşturma gücüne sahiptir.

 

Huang ayrıca, eskilerini daha verimli hale getirirken yeni iş modellerini mümkün kılan hızlandırılmış bilgi işlem sistemlerini, yazılımlarını ve hizmetlerini de açıkladı. Bu yenilikler dünya çapında bilgi işlem ve bulut şirketleri tarafından benimsendi ve bilgi işlemde yeni bir çağın devrilme noktasını işaret etti. Huang, 200 adede kadar Nvidia GH256 Grace Hopper Superchip'i tek bir veri merkezi boyutunda GPU'da birleştirmek için Nvidia NVLink'i kullanan büyük bellekli bir AI süper bilgisayarı olan DGX GH200'ü tanıttı.

 

Nvidia, Google Cloud, Meta Platforms (META) ve Microsoft'un ilk olarak DGX GH200'e erişmesinin beklendiğini ve süper bilgisayarın 10 milyon dolardan fazla bir fiyat etiketine sahip olduğunu belirtti. Nvidia, bu yıl kendi devasa AI süper bilgisayarı Nvidia Helios'u piyasaya sürecek ve büyük AI modellerini eğitmek için veri çıkışını güçlendirmek için Nvidia Quantum 200 InfiniBand ağ iletişimi ile bağlantılı dört DGX GH2 kullanacak.

 

Nvidia'nın Spectrum-X Ethernet anahtarları, şirketin veri merkezi ağında daha fazla iş kazanmasını sağlayarak Arista Networks (ANET) ve Cisco Systems (CSCO) ile rekabetini artıracak. Morgan Stanley'den Joseph Moore ve Wells Fargo'dan Aaron Rakers gibi analistler Nvidia'ya fazla kilolu / satın alma derecesi verdi ve Rakers'ın fiyat hedefi 450.

 

Kaynak: Nvidia, 1 Trilyon Dolarlık Piyasa Değerine Ulaşan İlk Yarı İletken Şirketi Oldu - NNN NEWS Bugün 1 Haziran 2023

 

4. Onsemi, Vitesco'nun çekiş invertörleri ve EV sürücüleri için SiC güç cihazları tedarik etmek üzere 10 yıllık, 1,9 milyar dolarlık anlaşma imzaladı

Regensburg, Almanya'daki Vitesco Technologies (elektro-mobilite için tahrik teknolojileri ve elektrifikasyon çözümleri geliştiren ve üreten) ve Scottsdale, AZ, ABD'deki akıllı güç ve algılama teknolojisi firması onsemi, Vitesco'nun elektrifikasyon teknolojilerinde rampasını sağlamak için silikon karbür (SiC) ürünleri için 10,1 milyar dolar (9,1 milyar €) değerinde 75 yıllık uzun vadeli bir tedarik anlaşması yaptığını duyurdu.

 

Özellikle, Vitesco, SiC kapasitesine erişimi güvence altına almak için SiC boule büyümesi, gofret üretimi ve epitaksi için yeni ekipman için onsemi'ye 250 milyon dolarlık (230 milyon €) bir yatırım sağlıyor. Ekipman, Vitesco'nun artan SiC talebini desteklemek için SiC gofret üretmek için kullanılacak. Buna paralel olarak, onsemi uçtan uca SiC tedarik zincirine önemli ölçüde yatırım yapmaya devam edecektir.

 

Buna ek olarak, iki firma Vitesco için optimize edilmiş müşteri çözümleri üzerinde işbirliği yapacak. onsemi'nin EliteSiC MOSFET'leri, Vitesco tarafından çekiş invertörleri ve elektrikli araç (EV) sürücüleri için son siparişlerin yanı sıra gelecekteki projeleri yürütmek için kullanılacak.

 

"Enerji tasarruflu silikon karbür güç yarı iletkenleri, talepte büyük bir artışın başlangıcındadır. Bu nedenle, onsemi ile birlikte tüm SiC değer zincirine erişmemiz zorunludur "diyor Vitesco CEO'su Andreas Wolf. "Bu yatırımla, önümüzdeki on yıl ve sonrasında önemli bir teknolojinin güvenli bir tedarikine sahibiz" diye ekliyor.

 

"Bu iş birliği, Vitesco Technologies'in müşterilerinin elektrikli araçlarda daha uzun menzil ve daha yüksek performans talebini karşılamasını sağlayacak" diyor onsemi'nin başkanı ve CEO'su Hassane El-Khoury. "onsemi, yüksek hacimli otomotiv uygulamalarında güç yarı iletken ürünlerinin üretiminde onlarca yıllık deneyime dayanan SiC teknolojileri ölçeğinde üstün performans ve kalite, tedarik güvencesi ve üretim sağlıyor" diyor.

 

Silisyum karbür, elektrifikasyon için çok önemli bir teknolojidir ve elektrikli otomobiller için daha kısa şarj sürelerine ve daha uzun menzile yol açan yüksek verimli güç elektroniği sağlar. Özellikle 800V gibi yüksek gerilim seviyelerinde SiC invertörler silikon modellere göre daha verimlidir. 800V, hızlı ve dolayısıyla uygun yüksek voltajlı şarj için ön koşul olduğundan, SiC cihazlarının dünya çapında bir patlamanın başlangıcında olduğu düşünülmektedir.

 

Kaynak: onsemi, Vitesco'nun çekiş invertörleri ve EV sürücüleri için SiC güç cihazları tedarik etmek üzere 10 yıllık, 1,9 milyar dolarlık anlaşma imzaladı (semiconductor-today.com)

 

5. LG Electronics, Efsanevi CPU Geliştiricisi Jim Keller ile AI Yarı İletkenleri Geliştirecek

LG Electronics, yapay zeka (AI) yarı iletkenleri geliştirmek için efsanevi CPU geliştiricisi Jim Keller ile işbirliği yapacak.

 

Kanadalı AI çip geliştiricisi Tenstorrent, 31 Mayıs'ta AI ve video codec çipleri geliştirmek için LG Electronics ile iş birliği yapacağını açıkladı.

 

LG Electronics, AI yarı iletken teknolojisini yeni nesil premium TV'lerinde ve yüksek performanslı otomotiv çiplerinde kullanacak.

 

Şirket, AI işlevlerini ve yüksek performanslı bilgi işlemi güçlendirmek için Tenstorrent'in AI ve RISC-V CPU teknolojisini kullanacak. RISC-V, ARM mimarisine alternatif olarak hızla ortaya çıkan açık kaynaklı bir mimaridir.

 

Merkezi Toronto, Kanada'da bulunan Tenstorrent, 2016 yılında kurulan bir AI çip geliştirme girişimidir. Jim Keller, Tenstorrent'in CEO'sudur. Keller, AMD ve Apple'daki çalışmalarıyla tanınan Amerikalı bir mikroişlemci mühendisidir. AMD K8 mikromimarisinin baş mimarıydı ve Athlon (K7) ve Apple A4 / A5 işlemcilerin tasarımında yer aldı.

 

Kaynak: LG Electronics, Efsanevi CPU Geliştiricisi Jim Keller ile AI Yarı İletkenleri Geliştirecek - Businesskorea

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım