Yarı İletken Dünyasından Haberler - 30/08/2023 - 05/09/2023

1. Hindistan, yarı iletken yetenek talebini küresel olarak karşılayabilir, ancak beceri boşluğunun doldurulması gerekiyor

Hindistan yarı iletken patlamasının zirvesinde. Talent 101 tarafından hazırlanan bir rapora göre, endüstri küresel olarak 2025 yılına kadar bir milyondan fazla yetenekli profesyonele ihtiyaç duyacak. Ek olarak, ABD'nin önümüzdeki yıllarda kayda değer bir yetenek sıkıntısıyla karşılaşması bekleniyor. Oxford Economics ile ortaklaşa çalışan Yarı İletken Endüstrisi Birliği (SIA) tarafından sunulan bir araştırmaya göre, 2030 yılına kadar teknisyenler, bilgisayar bilimcileri ve mühendisler de dahil olmak üzere 67,000 vasıflı işçi açığı ve daha geniş ABD ekonomisinde 1.4 milyon işçi açığı olduğu tahmin edilmektedir.

 

Başbakan Narendra Modi'nin Haziran ayındaki ABD ziyareti sırasında Micron Technology, 825 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını açıkladı. Hindistan'da 60,000 mühendisin eğitimi için Applied Materials ve Lam Technologies tarafından 400 milyon dolar daha yatırım yapılıyor.

 

Hindistan'daki yarı iletken endüstrisinde açılan pek çok cadde ile uzmanlar, Hindistan'ın beceri boşluğunu doldurabileceğine inanıyor. Bu yılın Temmuz ayında, Semicon India 2023 konferansı sırasında Başbakan Narendra Modi, Hindistan'daki 300'den fazla önde gelen kolejde yarı iletkenler üzerine uzmanlaşmış kurslar sunma planlarını açıkladı.

 

Kaynak: India can fill the semiconductor professionals gap globally, but the skill gap needs to be addressed: Experts (cnbctv18.com)

 

2. Bosch, TSI Semiconductors'ı satın aldı, ABD'deki silikon karbür çip varlığını genişletti

Mühendislik ve teknoloji şirketi Bosch, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Alman şirketinin Kaliforniyalı çip üreticisi TSI Semiconductors'ı satın aldığını ve silikon karbür çipler için ABD üretim pazarında bir dayanak noktası oluşturduğunu açıkladı.

 

Bosch, Nisan ayında TSI'nın çip üretim tesislerinden önemli varlıkları satın alma niyetini açıkladı. Buna ek olarak Bosch, elektrikli araçlarda kullanılan silikon karbür çipleri üretmek amacıyla Roseville, Kaliforniya tesisini yenilemeyi amaçlayan 1,5 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını açıkladı. Robert Bosch Semiconductor LLC adlı yeni kurulan kuruluşta üretimin 2026 yılında başlaması planlanıyor.

 

"Yarı iletken operasyonlarımızı genişleterek, yüksek verimli elektronik çözümler için önemli bir pazardaki yerel varlığımızı güçlendiriyoruz," diyor Bosch Mobility'nin yeni Amerika Başkanı Paul Thomas.

 

Bosch, yatırımın devlet düzeyindeki sübvansiyonların yanı sıra CHIPS yasası tarafından kolaylaştırılan "federal finansman fırsatlarına büyük ölçüde bağımlı olacağını" belirtti.

 

Bosch'un TSI Roseville tesisinde üretmeyi taahhüt ettiği silisyum karbür yongalar, elektrikli araç üreticilerinin artan talebiyle karşılaşıyor. Silisyum karbür kimyasını kullanan bu çipler, Bosch tarafından vurgulandığı üzere gelişmiş sürüş menzili ve daha hızlı şarj etme yetenekleri sunuyor.

 

Bosch, silisyum karbür yarı iletkenlere olan talebin yıllık% 30'luk bir büyüme oranı sergilediğini vurguladı.

 

Kaynak: Bosch, TSI Semiconductors'ı satın aldı, ABD'deki silikon karbür çip varlığını genişletti Investing.com

 

3. Güney Galler’deki yarı iletken endüstrisi önümüzdeki iki yıl içinde iki katına çıkabilir.

 

Güney Galler'deki yüksek teknolojili yarı iletken endüstrisi, önümüzdeki iki yıl içinde 1,600 ek iş yaratabilir.

 

Newport'un konsey lideri Jane Mudd, Newport'un Güney Galler'deki sözde yarı iletken üretim kümesinin "çekirdeğinde" oturduğunu ve 2021'de 1,600 iş ve 194 milyon sterlinlik yatırım (brüt katma değer) dahil olmak üzere "önemli ekonomik fayda sağladığını" söyledi.

 

Cllr Mudd, Newport Belediye Meclisi tarafından yayınlanan yazılı bir açıklamada, bu rakamların "2025 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor" dedi.

 

Lider, Newport'taki yarı iletken endüstrisinin "gücünü artırmanın", potansiyel çalışanlar için daha fazla eğitim ve şehrin toplu taşıma ağındaki iyileştirmelerin yanı sıra belediye meclisinin üç ekonomik önceliğinden biri olduğunu söyledi.

 

Kaynak: Güney Galler'deki yarı iletken endüstrisi önümüzdeki iki yıl içinde iki katına çıkabilir (nation.cymru)

 

4. Hollanda’nın çip aracı ihracat kontrolleri yürürlüğe giriyor: Bilmeniz gereken 4 şey

Çinli yarı iletken üreticileri yeni kurallardan önce ekipman satın almak için acele ediyorlar.

 

TAIPEI -- Hollanda, Cuma günü yürürlüğe girecek yeni lisanslama kuralları ile son teknoloji çip üretim araçlarına ihracat kontrolleri uygulama konusunda ABD ve Japonya'ya katılıyor.

 

Bu tür ekipmanların dünyanın en değerli üreticisi olan Hollandalı ASML şirketi, bu yıl bazı gelişmiş makinelerin sevkiyatına devam edebileceklerini, ancak 1 Ocak'tan itibaren "bu sistemler için yerli Çinli müşterilere sevkiyat için ihracat lisansları almamızın muhtemel olmadığını" söyledi.

 

Hollanda yönetmelikleri Çin'den ismen bahsetmese de, Çinli çip üreticilerinin kurallar yürürlüğe girmeden önce hayati ekipman satın almak için acele ettiklerini söyledi. Resmi gümrük verilerine göre, Çin'in bu yıl Hollanda'dan bu tür araçların ithalatı, 2022'nin tamamı için toplamı çoktan aştı.

 

İşte Hollanda'nın yeni kuralları hakkında bilmeniz gereken dört şey.

 

Kurallar ne tür ekipmanları kapsıyor?

Yönetmelikler, daldırma derin ultraviyole (DUV) litografisi ve atomik tabaka biriktirme (ALD) olarak bilinen çip yapım işlemleri için kullanılan küçük bir dizi son derece gelişmiş aracı kapsamaktadır.

 

Litografi, devre tasarımlarının gofretlere yansıtılmasını ve basılmasını ifade eder. DUV litografi makineleri, bellek yongaları, işlemciler ve sensörler de dahil olmak üzere çoğu elektronik cihazda kullanılan çiplerin çoğunun üretimi için gereklidir.

 

Sadece Hollandalı ASML şirketi ve Japon Nikon, 7 nanometre çip yapımı için gereken daldırma DUV araçlarını üretiyor. Bu, Çin'in lideri Semiconductor Manufacturing International Corp.'un şu anda yapabildiği en gelişmiş çip yapım sürecidir. Uluslararası rakipler bunun birkaç nesil önünde.

 

ASML, en gelişmiş DUV ekipmanının yeni kuralların kapsamına girdiğini, ancak ana akım DUV araçlarının olmadığını söyledi. Şirketin, 2019'dan bu yana Çin'e daha da modern EUV (aşırı ultraviyole) litografi makinelerini ihraç etmesi yasaklandı.

 

Bu arada ALD, son derece ince çip katmanları oluşturmak için gofretlerin üzerine çeşitli malzemelerin depolanmasını içerir. Hollanda merkezli bir başka şirket olan ASM International, bu tür ekipmanlarda küresel liderdir.

 

Hollanda neden bu kuralları getirdi?

Hollanda hükümeti bunun ülkenin güvenliğiyle ilgili bir mesele olduğunu söylüyor.

 

Dış ticaret ve kalkınma iş birliği bakanı Liesje Schreinemacher, yeni kurallar hakkında "Bu adımı ulusal güvenlik gerekçesiyle attık" dedi. Kurallarda belirtilen teknolojiler gelişmiş askeri uygulamalarda kullanılabilir ve hükümete göre kontrolsüz ihracatı olası ulusal güvenlik riskleri oluşturmaktadır.

 

Bununla birlikte, hareket, ABD'nin Hollanda ve Japonya'ya Çin'i en gelişmiş çip yapım teknolojisinden koparması için yaptığı baskıyı takip ediyor. Bu tür araçlar için küresel pazara birlikte hakim olan üç ülke, Ocak ayında konuyla ilgili bir anlaşmaya vardı.

 

Tokyo, Temmuz ayında kendi sıkı kontrollerini uyguladı.

 

Çin hükümeti nasıl tepki verdi?

Çin, Mart ayında açıklandığında Hollanda'nın ihracat kontrollerini sıkılaştırma planına karşı olduğunu belirtti. Ancak Pekin, en sert sözlerini, müttefiklerini teknoloji ihracatındaki liderliğini takip etmeleri için güçlü bir şekilde silahlandırmakla suçladığı ABD için kurtardı.

 

Temmuz ayında, Hollanda'nın yeni ihracat kontrollerinin ayrıntılarını açıklamasından sadece birkaç gün sonra, Çin kendi kısıtlamalarını getirdi: ülke şimdi galyum, germanyum ve ilgili kimyasalları ihraç etmek için lisanslara ihtiyaç duyuyor. Galyum ve germanyum, elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji, yarı iletkenler ve askeri teknoloji için hayati önem taşıyor ve Çin bunların tedarikine hükmediyor.

 

Çin dışişleri bakanlığı, kuralların "ulusal güvenliği ve çıkarları korumayı" amaçladığını ve belirli bir ülkeyi hedef almadığını söyledi.

 

Hollanda, buna, Avrupa Birliği'nden "bu önlemler hakkında Çin'e hitap etmesini" talep ederek yanıt verdi.

 

Kaynak: Hollanda'nın çip aracı ihracat kontrolleri yürürlüğe giriyor: Bilmeniz gereken 4 şey - Nikkei Asya

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım