Yarı İletken Dünyasından Haberler - 29/03/2023 - 04/04/2023

1. Galler Hükümeti, Newport'un bileşik yarı iletken kümesini genişletme planını açıkladı

Galler Hükümeti, Kaliforniya'nın Silikon Vadisi'ne başarılı bir ticaret misyonunun ardından Newport'taki bileşik yarı iletken kümesini genişletme planlarıyla ilerliyor, Ekonomi Bakanı Vaughan Gething bugün açıkladı.

 

Galler Hükümeti, yarı iletken ve mikroelektronik cihaz üreticilerine gofret işleme çözümleri sunan bir bölüm olan KLA Corporation'ın SPTS bölümüyle, daha önce duyurulan 100 milyon dolarlık bir yatırımın parçası olarak şehirdeki operasyonlarını genişletme planlarını desteklemek için çalışıyor.

 

Şu anda şehirde 550'den fazla kişiden oluşan yüksek vasıflı bir işgücüne sahip olan şirket, yeni üssünü, Vantage, Avrupa'nın en büyük veri merkezi, IQE ve Compound Semiconductor Applications Catapult gibi küresel olarak önemli bir şirketler kümesine ev sahipliği yapan Newport'un Celtic Lakes'inde geliştiriyor.

 

Kaynak: Galler Hükümeti, Newport'un bileşik yarı iletken kümesini genişletme planını açıkladı (wales247.co.uk)

 

2. Kore Yarı İletken Endüstrisi ABD'nin Taleplerini 'Kabul Edilemez' Olarak Adlandırıyor

ABD hükümeti, Fişler Yasası kapsamında yatırım sübvansiyonları için başvuran şirketlerden, beklenen nakit akışları da dahil olmak üzere karlılığı hesaplamak için formüller içeren Excel dosyaları göndermelerini talep etti. Bu, Koreli çip üreticilerini şaşkınlığa sürükledi.

 

Sübvansiyonlara başvurmak için bu ayrıntılı yönergeleri "çok fazla" olarak adlandırıyorlar. Ayrıntılı yönergeler, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından 27 Mart'ta (yerel saatle) yayınlandı.

 

ABD Ticaret Bakanlığı, sübvansiyonlara başvuran şirketlerden, yalnızca rakamların değil, hesaplama yöntemlerinin doğrulanması için Excel dosyalarında öngörülen nakit akışları gibi karlılık göstergelerini sunmalarını istedi. Bu, şirketlerin beklenenden daha fazlasını yapması durumunda fazla kâra el koyma politikasının bir parçasıdır.

 

ABD Ticaret Bakanlığı'nın modeli, gofret tipine göre yarı iletken tesis üretim kapasiteleri, kullanım oranı, beklenen gofret verimi (hatasız ürünlerin yüzdesi), üretimin ilk yılındaki satış fiyatları, her yıl için üretim hacmi ve fiyatlardaki değişiklikler gibi girdileri gerektirir.

 

Yarı iletken endüstrisinin içindekiler, verim ve kullanım oranları gibi öğelerin bir şirketin rekabet gücünün temel göstergeleri olduğunu, bu nedenle şirketin ticari sırları olduğunu savunuyorlar. Tek bir gofretten geçen ürünlerin yüzdesi, diğerlerinin yanı sıra ürünlerin birim maliyetlerini ve teknolojik gücü belirleyebilir.

 

Bu önemli ticari sırlar Intel gibi ABD şirketlerine veya rakiplerine sızdırılırsa, Samsung Electronics ve SK Hynix'e yıkıcı zararlar verecektir. Bu, sübvansiyonlar için uygun Koreli şirketlerin kendilerine başvurmak için iki kez düşünmelerini sağlar.

 

Kaynak: Kore Yarı İletken Endüstrisi ABD Taleplerini 'Kabul Edilemez' Olarak Adlandırıyor - Businesskorea

 

3. Yarı iletkenleri unutun; süper iletkenler gelecek

Yeni oda sıcaklığındaki süper iletken atılımı, üst düzey yongaları hızla modası geçmiş hale getirebilecek verimlilik ve performans kazanımları vaat ediyor.

 

Süper iletkenler yüksek verimli elektronikler üretir, ancak çalışmalarını sağlamak için gereken ultra düşük sıcaklıklar ve ultra yüksek basınçlar maliyetli ve uygulanması zordur. Oda sıcaklığındaki süper iletkenler bunu değiştirmeyi vaat ediyor.

 

Rochester Üniversitesi'ndeki araştırmacıların, yüksek basınçta da olsa oda sıcaklığında bir süper iletken olan yeni bir malzemenin yakın zamanda duyurulması, kanıtlanırsa heyecan verici bir gelişmedir. Malzeme veya onun gibi bir malzeme güvenilir bir şekilde çalışırsa ve ekonomik olarak seri üretilebilirse, elektronikte devrim yaratabilir.

 

Oda sıcaklığındaki süper iletken malzemeler, ultra verimli elektrik şebekeleri, ultra hızlı ve enerji tasarruflu bilgisayar çipleri ve trenleri havaya kaldırmak ve füzyon reaktörlerini kontrol etmek için kullanılabilecek ultra güçlü mıknatıslar dahil olmak üzere pratik uygulamalar için birçok yeni olasılığa yol açacaktır.

 

Kaynak: Yarı iletkenleri unutun; süper iletkenler gelecek – Asia Times

 

4. Otomotiv çip tedariki 2023'te istikrarlı hale geliyor; Tesla SiC'nin pazara zarar verme ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor, diyor DIGITIMES Research

DIGITIMES Research'ün bulgularına göre, otomotiv çiplerinin kıtlığı 2022'nin dördüncü çeyreğinden bu yana iyileşirken, Tesla'nın SiC tüketimini önemli ölçüde azaltma planının SiC ürün pazarının potansiyelini zayıflatması muhtemel değil.

 

Şu anda, Silikon tabanlı güç bileşenleri ve mikrodenetleyici birimleri (MCU) sıkı bir şekilde tedarik edilmeye devam ediyor, ancak güç yönetimi IC (PMIC), CMOS görüntü sensörleri (CIS), eMMC ve ekran sürücüsü IC (DDI / TDDI) için teslimat programları normale dönmeye başladı.

 

Çoğu otomobil üreticisi, COVID-2020 pandemisinin uyanmasının yol açtığı otomotiv çipi kıtlığı nedeniyle 19'de üretimlerini ve bazı kesme kapasitelerini askıya aldı, çünkü çoğu çip kapasitesi BT ürünlerine olan güçlü son talep nedeniyle BT endüstrisi tarafından alındı.

 

Kaynak: Otomotiv çip tedariki 2023'te istikrarlı hale geliyor; Tesla SiC'nin pazara zarar verme ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor, diyor DIGITIMES Research

 

5. Huawei Avrupa'da ilk on patent listesinde zirvede, Siemens Almanya'da zirvede

Huawei, 2022'de Avrupa'daki ilk on patent başvurusu listesine liderlik ediyor ve pil, yarı iletken ve dijital teknolojiler rekor sayıda uygulamayı yönlendiriyor.

 

Avrupa Patent Ofisi (EPO), 2022 yılında, bir önceki yıla göre %2,5 artışla 193.460 başvuru aldı ve yeni bir rekor kırdı.

 

Diğer önde gelen adaylar LG (2021’de 3. sırada), Qualcomm (7. sıradan 3. sıraya atlayarak), Samsung ve Ericsson idi. Siemens, 6. sıradaki lider Avrupa şirketiydi. Malzeme şirketi BASF 8. sırada, Philips ise 9. sıradaydı. Robert Bosch 11. sırada, Nokia ise 16. sırada yer alıyor.

 

Avrupalı şirketlerden gelen genel başvurular statikti.

 

Siemens, 2022 yılında Avrupa Patent Ofisi'ne 1.735 patent başvurusu yaptı. Bu rakam 2021’de 2650’ydi. Bunlar veri güvenliği kapsamında; makine öğrenimi ve yapay zeka; modelleme ve simülasyon; akıllı şehirlerde ulaşım; eklemeli üretim; ve blok zinciri.

 

"Pandemi, Ukrayna'daki savaş ve enflasyon gibi dış zorluklara rağmen yenilikler konusunda gevşemiyoruz. Bu sonuçlar, Siemens'in inovasyon yeteneklerini ve patent kalitesinin yanı sıra tüm endüstriyel uygulama yelpazesine odaklanmamızı vurgulamaktadır "diyor Siemens Teknolojiden Sorumlu Başkanı ve Stratejiden Sorumlu Başkanı Dr. Peter Körte.

 

Kaynak: Huawei Avrupa'nın ilk on patent listesinin başında, Siemens Almanya'da ilk sırada ... (eenewseurope.com)

 

6. Çin'in en büyük çip üreticisi SMIC, ABD yaptırımlarına rağmen 2022 için rekor gelir ve kar açıkladı

SMIC'in geliri 2022'de yıllık bazda % 33,6 artarak 7,2 milyar ABD dolarına yükselirken, net kârı 1,8 milyar ABD dolarına ulaştı ve her ikisi de rekor miktarlara ulaştı. Ar-Ge harcamaları, toplam gelirin yüzde %10,1'ine denk geldi.

 

İki yıldan fazla bir süredir ABD ticaret kara listesinde yer alan Çin'in en iyi çip dökümhanesi Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde eski çiplere olan güçlü talep sayesinde 2022 için rekor gelir ve kar elde ettiğini söyledi.

 

2022'de, Şangay merkezli şirketin kilit çip yapım araçlarını ithal etmesinin kısıtlandığı ikinci tam yılda, SMIC, Salı günü yayınlanan yıllık raporuna göre, gelirinin yıllık bazda yüzde 33,6 artarak 7,2 milyar ABD dolarına yükseldiğini ve hissedarlara atfedilebilecek net kârın her ikisi de rekor miktarda 1,8 milyar ABD dolarına ulaştığını gördü.

 

Kârlılığın önemli bir göstergesi olan brüt kar marjı, 2021'deki %30,8'den geçen yıl %38'e ulaştı.

 

Büyümeye rağmen; SMIC'in brüt kar marjları, Aralık çeyreğinde %60'tan fazla brüt kar marjına sahip olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co gibi endüstri liderlerinden hala daha düşük.

 

SMIC, 2022'de toplam gelirinin %74'ünü, 2021'e kıyasla dört puan artarak Çin'den elde ettiğini ve yerli fabrikalarının üretim kapasitesinin hala pazar talebinin altında olduğunu, teknoloji seviyesinin ise küresel emsallerinin gerisinde kaldığını söyledi.

 

Kaynak: Çin'in en büyük çip üreticisi SMIC, ABD yaptırımlarına rağmen 2022 için rekor gelir ve kar açıkladı | Güney Çin Sabah Postası (scmp.com)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım