Yarı İletken Dünyasından Haberler - 28/12/2022 - 03/01/2023

1. Tayvan’ın TSMC'si Şimdiye Kadarki En Gelişmiş Çipinin Üretimine Başladı

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd (TSMC) yaptığı açıklamada, 3 nanometre çipin seri üretimine başladığını söyledi.

 

TSMC Başkanı Mark Liu, güneydeki Tainan kentindeki üretim ve kapasite genişlemesini işaret eden bir törende, "TSMC, Tayvan'a önemli ölçüde yatırım yaparken, çevreye yatırım yapmaya ve gelişmeye devam ederken teknoloji liderliğini sürdürüyor" dedi.

 

Liu, firmanın 3 nanometrelik çipine olan talebin, 5G ve yüksek performanslı bilgi işlem ürünleri de dahil olmak üzere yeni teknolojiler tarafından yönlendirilen "çok güçlü" olduğunu söyledi.

 

Kaynak: Tayvan'ın TSMC'si Şimdiye Kadarki En Gelişmiş Çipinin Üretimine Başladı (asiafinancial.com)

 

2. OpenAI’ nin Sohbet GPT’si, Açık Uçlu Soruları Anlama ve Cevaplama Yeteneği ile Buzz Üretiyor

Sadece beş gün içinde, OpenAI'nin en son dil modeli olan Chat GPT, bir milyondan fazla kişiden oluşan bir kullanıcı tabanı kazandı. Bu hızlı benimseme oranı, özellikle aynı popülerlik seviyesine ulaşmak için sırasıyla 41 ay, 10 ay ve 2,5 ay süren Netflix, Facebook ve Instagram gibi diğer popüler platformların benimseme oranlarıyla karşılaştırıldığında birçok kişinin dikkatini çekti.

 

Chat GPT'nin temel özelliklerinden biri, herhangi bir konuyla ilgili açık uçlu soruları anlama ve cevaplama yeteneğidir. Bu yetenek, yanıtların çoklu versiyonlarının insanlar tarafından sıralandığı ve AI'nın iyileştirme için dijital olarak ödüllendirildiği bir eğitim yöntemi olan denetimli pekiştirmeli öğrenmenin kullanılmasıyla elde edildi. Ortaya çıkan model, OpenAI'nin önceki dil modeli GPT-3'ten 100 kat daha küçüktür, ancak yine de daha iyi performans gösterir.

 

Etkileyici performansına ek olarak, Chat GPT çok çeşitli pratik uygulamalara sahiptir. Zayıf okuryazarlık becerilerine sahip bireylere rehberlik etmek, zihinsel sağlık desteği sağlamak ve kod üretmek gibi görevler için kullanılmıştır. Verimliliği artırma potansiyeli, girişimcilerin ve endüstri uzmanlarının ilgisini çekmiştir.

 

Kaynak: OpenAI'nin Sohbet GPT'si, Açık Uçlu Soruları Anlama ve Cevaplama Yeteneği ile Buzz Üretiyor (circuitdigest.com)

 

3. Kyocera, yarı iletken ve elektronik bileşenlerdeki üretimi genişletmek için 9,8 milyar ABD doları yatırım yapacak

Japon Kyocera, önümüzdeki üç mali yıl boyunca (2023/4-2026/3) yarı iletkenler ve elektronik bileşenler için ekipman ve Ar-Ge yatırımını genişletecek. Toplam sermaye harcaması 1,3 trilyon JPY'ye (9,8 milyar ABD Doları) kadar çıkacaktır.

 

Kaynak: https://www.digitimes.com/news/a20221229PD206/kyocera-ceramic-substrate-japan.html

 

4. 2023, dünyanın en iyi yarı iletken şirketlerinden bazıları için nasıl geçecek?

Tech Wire Asia, küresel yarı iletken endüstrisi hakkında bazı tahminler derledi ve 2023 yılında sektörün dört yıl içinde ilk daralmasını yaşayacağı tahmin ediliyor. Endüstri uzmanlarına göre, endüstrinin hala on yıllık bir büyümeye hazır olmasına ve 2030 yılına kadar trilyon dolarlık bir endüstri haline gelmesinin beklenmesine rağmen, kısa vadeli görünüm şimdiye kadar kötüleşti.

 

Sürüklenme esasen kötüleşen ekonomik durumla daha da kötüleşen kaçınılmaz arz fazlasıdır. Kötüleşen ekonomik görünüm, özellikle DRAM pazarını sadece 2022'nin geri kalanında değil, aynı zamanda 2023'ün ilk üç çeyreğinde de aşırı arz için konumlandıran akıllı telefon, PC ve tüketici elektroniği üretimini olumsuz yönde etkiliyor.

 

Kaynak: Bölüm 1: 2023, dünyanın en iyi yarı iletken şirketlerinden bazıları için nasıl geçecek? (techwireasia.com)

 

5. Alibaba CEO'su Daniel Zhang, Alibaba Cloud'u doğrudan denetleyecek: Rapor

Alibaba başkanı ve CEO'su Daniel Zhang, Caixin tarafından görülen dahili bir e-postaya göre, birimin eski başkanı Zhang Jianfeng'in yerini alarak Alibaba Cloud'un başkanı olarak görev yapmaya hazırlanıyor.

 

Daniel Zhang, bulut bilişim biriminin yanı sıra işyeri platformu DingTalk'un sorumluluğunu üstlenecek. E-ticaret devi ayrıca Chief People Officer (CPO) ve Chief Technology Officer (CTO) pozisyonlarının başkanlarını değiştirdi. Firmanın yerel yaşam işinin eski CTO'su Wu Zeming, Alibaba'nın yeni CTO'su ve DAMO Akademisi'nin başkan yardımcısı olmak için Cheng Li'nin yerini alacak ve onu 1980'lerden sonra doğan ilk Alibaba CTO'su yapacak. Eski CPO Yardımcısı Jiang Fang, kuruluşundan bu yana Alibaba gazisi olan Tong Wenhong'un yerini alacak ve Alibaba'nın yeni CPO'su olacak.

 

Kaynak: Alibaba CEO'su Daniel Zhang, Alibaba Cloud'u doğrudan denetleyecek: rapor · TechNode

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım