Yarı İletken Dünyasından Haberler - 28/06/2023 - 04/07/2023

1. Intel Yatırım Çılgınlığına Devam Ediyor

Yarı iletken pazarı hala bir düşüş içinde, ancak çip üreticileri yavaşlamıyor. Çip devi Intel, bir hafta önce finansman konusunda bazı engellerle karşılaşmasına rağmen, küresel genişlemede başı çekiyor. Orijinal bileşen üreticileri (OCM'ler), pandemiden kaynaklanan komplikasyonlar ve ardından gelen kıtlıktan sonra çeşitlendirmeye istekli olarak, dünya çapında yeni talaş üretim tesisleri için milyarlarca dolar harcamaya devam ediyor. Bu, yakın zamanda çiplerinin satışını yasaklayan bir ülkeye yatırım yapmayı da içeriyor!

 

Bu yıl Intel, sermaye harcamalarında 10 milyar dolarlık bir kesinti yapmayı planladı ve Intel'in yaklaşmakta olan tesislerinden bazılarını finanse edip edemeyeceği konusunda bazı endişelere neden oldu. Bu ayın başlarında, Intel'in Almanya'daki Magdeburg fabrikasının kaderi, Alman hükümetinin önceki 4,5 milyar Euro'ya ek olarak 6-8 milyar Euro ödemeyi reddetmesiyle başarısızlık olasılığıyla boğuştu. Berlin ve Intel arasındaki müzakerelerle Alman hükümeti 10 milyar Euro sübvansiyon teklif ederken, Intel 33 milyar Euro yatırım yapmayı kabul etti.

 

Sermaye harcamalarındaki azalmalar ve Berlin ile yapılan gergin müzakereler bazı çip üreticilerini tökezletebilirken, Intel küresel ayak izini genişletmede yavaşlamadı. Intel kısa süre önce İsrail ile yeni bir üretim tesisi için yeni bir ön anlaşma yaptığını duyurdu. Anlaşma Pazar günü İsrail maliye bakanlığı ve Başbakan Benjamin Netanyahu tarafından açıklandı.

 

Karar kısmen üretim kaynaklarını çeşitlendirmeye devam etme ve Intel'in İsrail'deki üretim kapasitesini daha da genişletme arzusundan kaynaklanıyor. Duruma aşina bir kaynağa göre, İsrail şu anda Intel'in gofret için dört büyük sağlayıcısından biri olduğu için tesis gofret üretimi için olacak.

 

Netanyahu, anlaşmanın yaklaşık 25 milyar dolar olacağını ve bugüne kadar Isreal'deki en büyük yabancı yatırım olacağını söyledi. Yeni tesis, Intel'in Kiryat Gat'taki mevcut tesisine katılacak ve operasyonların 2027'de başlaması planlanıyor. Bu duyuru, Intel'in Polonya'nın Wroclaw kentindeki bir tesise 4,6 milyar dolar yatırım yapmayı planladığı haberlerinin yayınlanmasından günler sonra geldi. Benzer şekilde Intel, İrlanda'nın Leixlip kentindeki diğer tesisini genişletmek için 13 milyar dolar daha harcamayı planlıyor.

 

Intel'in büyük genişlemesinin bir kısmı, şirketin söylentilere konu olan Intel 4 işlem teknolojisini AB çip ekosistemine entegre edebilmesi için üretim alanını iki katına çıkarmaktır. Bu, Intel'in döküm işine geri dönme ve liderler Samsung Electronics ve TSMC'yi yakalama kararıyla uyumludur.

 

Kaynak: Yarı İletken Haberleri | Haziran 2023 | Kaynak: (sourcengine.com)

 

2. Mojo Vision, en yüksek yoğunluklu kırmızı mikro LED mikro ekrana güç veriyor

Tüketici, kurumsal ve devlet uygulamaları için mikro-LED ekran teknolojisini geliştiren ve ticarileştiren Saratoga, CA, ABD'den Mojo Vision Inc, dünyanın en yüksek yoğunluklu (14K ppi) kırmızı mikro-LED mikro ekranına güç vererek yüksek performanslı ve güvenilir tam renkli mikro-LED ekranlar sunma zorluklarının üstesinden gelmede önemli bir adım attığını iddia ediyor.

 

Mojo Vision, 1.37μm çapında ve 1.87μm aralıkta ayarlanmış, görsel olarak canlı kırmızı mikro LED'leri görüntülemek için tescilli kuantum nokta (QD) işlemini kullandı. Bu boyuttaki görsel kalite ve verimlilik, artırılmış gerçeklik (AR) ve genişletilmiş gerçeklik (XR) pazarları için tam renk gereksinimlerini karşılamada kritik öneme sahiptir.

 

Günümüzün AR/VR kulaklıklarındaki organik ışık yayan diyotlar (OLED) gibi mevcut ekran teknolojileriyle ilgili birincil zorluk, çevresel ışık koşulları değiştikçe dinamik olarak optimum parlaklık ve kontrast sunma yeteneğidir. Mikro-LED'ler ticari olarak temin edilebildiğinde, ekranlar AR ve XR'de ortaya çıkan ürünler için tüm ortam koşullarında zengin cihaz işlevselliği sağlayabilecektir. Mojo Vision'ın yüksek yoğunluklu kırmızı mikro-LED'inin, ultra yüksek piksel yoğunluğu, parlaklık, kontrast, renk gamı ve enerji verimliliği ile dalga boyu ve görsel zorlukların üstesinden gelen endüstrinin ilk örneği olduğu iddia ediliyor.

 

CEO Dr. Nikhil Balram, "Aynı alt tabaka üzerinde çok küçük kırmızı, yeşil ve mavi mikro LED'ler yapabilme yeteneği, canlı ve etkili tam renkli mikro ekranlar elde etmek için kritik öneme sahip" diyor. "Diğerleri gibi turuncuya doğru eğilmek yerine gerçek bir kırmızı ekrana güç vermek, bu boyut ve spesifikasyonda bizi AR ve XR ürünleri için mevcut performans ve form faktörü gereksinimlerini karşılayacak veya aşacak bir mikro-LED ekran üretmeye büyük bir adım daha yaklaştırıyor."

 

Daha büyük boyutlarda (>5μm) yüksek kaliteli mikro LED'ler sunmak genellikle daha kolay olsa da, endüstri özellikle renk dönüştürme malzemeleri kullananlar olmak üzere daha küçük mikro LED'lerle mücadele etmiştir. Mojo Vision, en son gelişiminin, yayın ve tüketici ekranlarında kullanılan büyük renk standartlarının gerektirdiği 620nm veya daha fazla kırmızı dalga boyları için geçmiş rekorları aşarak, rekor küçük bir perdede gerçek kırmızı canlılık elde ederek mikro-LED üreticileri için yeni bir ölçüt oluşturduğunu iddia ediyor.

 

Uluslararası Optik ve Fotonik Derneği (SPIE) başkanı Dr. Bernard Kress, "Tüm gün kullanılan akıllı gözlüklerde giyilebilir, görsel ve sosyal olmak üzere üç konfor ayağının tümünü ele almak, tüketicilerin geniş çapta benimsenmesi için kritik öneme sahip" diyor. "Ekran alt sistemi bu sorunun merkezinde yer alıyor. Yayıcı ekran panelleri, daha büyük hacimler ve daha yüksek tahrik gücü gerektiren silikon (LCOS) veya dijital ışık işleme (DLP) panellerinde geleneksel sıvı kristal tercih edilir. Mikro-OLED paneller hacimli kuş banyosu birleştiricileriyle etkili bir şekilde eşleştirilebilse de, mikro-LED paneller daha yüksek parlaklıkları nedeniyle ince dalga kılavuzu birleştiriciler için en uygun olanıdır "diye ekliyor.

 

Kaynak: Mojo Vision, en yüksek yoğunluklu kırmızı mikro LED mikro ekrana güç veriyor (semiconductor-today.com)

 

3. Hollanda, yarı iletkenlerin Çin'e ihracatını engellemek için yeni ticaret kısıtlamaları getiriyor

Hollanda, Cuma günü, Hollanda yapımı yarı iletken çiplerin ve diğer birinci sınıf teknolojilerin Çin'e satışını pratik olarak yasaklayacak yeni ticaret kısıtlamaları getirdi.

 

Lahey'in Eylül ayında yürürlüğe girecek olan yeni ihracat limitleri, dünyanın önde gelen yarı iletken tedarikçisi Hollandalı üretici ASML'nin, küresel pazarda henüz yaygın olarak bulunmayan çığır açan mikroçiplerini ve yarı iletken üretim ekipmanlarını göndermek için devlet ihracat lisansları almasını gerektiriyor.

 

Hollanda Dış Ticaret Bakanı Liesje Schreinemacher yaptığı açıklamada, kural değişikliğini ulusal güvenlik meselesi olarak nitelendirdi. "Etkilenecek şirketlerin neler bekleyebileceklerini bilmeleri iyi bir şey. Bu onlara yeni kurallara uyum sağlamaları için ihtiyaç duydukları zamanı verecektir" dedi.

 

Ultraviyole ışık kullanılarak üretilen çipler, yeni bir gelişmiş askeri uygulama dalgasındaki en son yeniliktir ve Washington, Çin'in teknolojiyi savaş yeteneklerini geliştirmek için kullanabileceği konusunda giderek daha temkinli hale gelmektedir.

 

Kısıtlamalar, Ocak ayında Hollanda, ABD ve Japonya arasında, bazı ASML teknolojilerinin Çin kıyılarına ulaşmasını engellemeyi kabul eden üçlü bir anlaşmanın ardından geldi.

 

Yeni önlemler aynı zamanda ABD'nin artan casusluk korkuları arasında Çin telekomünikasyon ekipmanlarını dünya çapında sökme çabalarını hızlandırdığı ve aynı zamanda ileri teknolojinin Pekin'e serbestçe dolaşmasını önlemek için küresel ortaklarla birlikte çalıştığı sırada geldi.

 

Kaynak: Hollanda, Çin'e yarı iletkenleri engellemek için yeni ihracat kısıtlamaları getiriyor - UPI.com

 

4. Bilim İnsanları Fotonik Çip Üzerinde Ölçeklenebilir Kuantum Simülasyonlarına Doğru İlerliyor

Bilim adamları, kuantum düzeyinde karmaşık doğal olayları simüle edecek kadar gelişmiş bilgisayarlar geliştirmeye yönelik önemli bir adım attılar. Bu tür simülasyonlar klasik bilgisayarların idare edemeyeceği kadar hantal veya tamamen imkansız olsa da, fotonik tabanlı kuantum hesaplama sistemleri bir çözüm sağlayabilir.

 

Rochester Üniversitesi Hajim Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nden bir araştırmacı ekibi, böyle bir sistemi uygulanabilir hale getirmeye yardımcı olabilecek yeni bir çip ölçekli optik kuantum simülasyon sistemi geliştirdi. Elektrik, bilgisayar mühendisliği ve optik profesörü Qiang Lin liderliğindeki ekip, bulgularını Nature Photonics'te yayınladı.

 

Lin'in ekibi, simülasyonları, zaman geçtikçe kuantum dolaşık fotonların frekansını veya rengini kontrol ederek fiziksel dünyayı taklit eden sentetik bir alanda çalıştırdı. Bu yaklaşım, fotonların yollarının kontrol edildiği geleneksel fotonik tabanlı hesaplama yöntemlerinden farklıdır ve ayrıca fiziksel ayak izini ve kaynak gereksinimlerini büyük ölçüde azaltır.

 

Lin, "İlk defa, kuantum ile ilişkili sentetik bir kristal üretebildik" diyor. "Yaklaşımımız, sentetik uzayın boyutlarını önemli ölçüde genişleterek, kuantum dolaşık fotonların rastgele yürüyüşleri gibi çeşitli kuantum ölçekli olayların simülasyonlarını gerçekleştirmemizi sağlıyor."

 

Araştırmacılar, bu sistemin gelecekte daha karmaşık simülasyonlar için bir temel oluşturabileceğini söylüyorlar. "Simüle edilen sistemler iyi anlaşılmış olsa da, bu ilke kanıtı deneyi, gelecekte araştırmak için çok heyecanlı olduğumuz bir şey olan daha karmaşık simülasyonlara ve hesaplama görevlerine ölçeklendirmek için bu yeni yaklaşımın gücünü gösteriyor" diyor çalışmanın baş yazarı Usman Javid '23 PhD. Lin'in grubundan diğer ortak yazarlar arasında Raymond Lopez-Rios, Jingwei Ling, Austin Graf ve Jeremy Staffa bulunmaktadır.

 

Proje, Ulusal Bilim Vakfı, Savunma Tehdidi Azaltma Ajansı'nın Kimyasal ve Biyolojik Savunma Ortak Bilim ve Teknoloji Ofisi ve Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı'nın finansmanıyla desteklendi.

 

Kaynak: Bilim İnsanları Fotonik Çip Üzerinde Ölçeklenebilir Kuantum Simülasyonlarına Doğru Ilerliyor - Semiconductor Digest (semiconductor-digest.com)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım