Yarı İletken Dünyasından Haberler - 26/04/2023 - 02/05/2023

1. Bakan Varank: "Türkiye'de 12 ay içerisinde 65 nanometre çipleri üretmeye başlayacağız."

Bakan Varank: "Çip tasarım firmalarına 600 milyon TL mali destek sağlayacağız."

 

KOCAELİ - Kocaeli'de Çip Üretim Tesisi Yatırımı ve "Idea Incubation" kuluçka merkezinin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Makine ekipmanların Gebze Kampüsüne getirilmesinden sonra 12 ay içerisinde Türkiye'de ilk defa 65 nanometre çipleri üretmeye başlayacağız" dedi.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli'de Çip Üretim Tesisi Yatırımı ve "IDEA Incubation" kuluçka merkezi açılışına katıldı. Ülkenin geleceğine yönelik altyapı ve teknoloji çalışmalarının hızla devam ettiğini söyleyen Varank, "Milli teknoloji hamlesi rehberliğinde artık tam zamanında doğru teknolojilere yatırım yapıyoruz. Bunu yerli ve milli otomobilimiz Togg'da yaptık. Sizler de şahit oluyorsunuz. Vatandaşlarımız Togg'a gerçekten büyük bir teveccüh gösteriyor. Birilerinin 'Bunu kim alır' dediği TOGG rekor sürede rekor siparişlere ulaştı. İnşallah 2025'ten itibaren TOGG'un ihracatına da başlayacak. İnşallah yerli ve milli otomobilimizin yükselişi devam edecek. Biz Türkiye'nin otomobili projesiyle aslında bir araç üretmekten ziyade bir vizyonu ortaya koyduk. Mobilite ekosistemindeki dönüşümü ön görerek Türkiye'nin otomobilini doğuştan elektrikli olarak tasarladık. Bu vizyonun ikinci adımı olarak şimdi Türkiye'yi elektrikli araçlarla birlikte şarj ve batarya teknolojilerinde de Avrupa'nın üretim üssü yapacağız. İşte birkaç gün önce Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye'nin ilk otomotiv batarya fabrikasının temelini de yine Gemlik'te attılar" dedi.

 

Çip üretme noktasındaki çalışmalara değinen Bakan Varank, 12 ay içerisinde 65 nanometre çiplerin üretimine başlanacağını duyurdu. Varank, "Doğru zamanda, doğru teknolojiye yatırımı biz yine insansız hava araçlarında da yaparak tüm dünyaya Türkiye'nin rüştünü ispat ettik. Türkiye bugün SİHA'larda dünyanın ilk üç ülkesinden bir tanesi olarak kabul ediliyor. TB2'nin dünyadaki bilinirliği, marka değeri dünyadaki bütün İHA ve SİHA markalarının önünde gidiyor. İşte bugün de çip teknolojisine yapılacak yatırımlarda bir fırsat penceresi olduğunun gayet farkındayız. Bu noktada şüphesiz TÜBİTAK, ülkemizin çip ve tasarım üretim kabiliyetleri alanında en yetkin kurumu olarak zaten ülkemizde faaliyetlerini sürdürüyoruz. Savunma sanayi şirketlerimizin ihtiyaç duyduğu stratejik çiplerin hem tasarımını hem de üretimini TÜBİTAK'ta yapabiliyoruz.

 

Kaynak: Bakan Varank: "Türkiye'de 12 ay içerisinde 65 nanometre çipleri üretmeye başlayacağız" - Haberler

 

2. Onsemi ve ZEEKR, silikon karbür güç cihazları için uzun vadeli tedarik anlaşması imzaladı

Phoenix, AZ, ABD'nin güç yarı iletken IC tedarikçisi, ZEEKR (Çin merkezli Geely Holding Group'un küresel premium elektrikli mobilite markası) tarafından üretilen akıllı elektrikli araçların (EV'ler) güç aktarma sistemi verimliliğini artırmak için EliteSiC silikon karbür (SiC) güç cihazlarını sağlamak üzere uzun vadeli bir tedarik anlaşması (LTSA) duyurdu. Cihazların benimsenmesi, gelişmiş performans, daha yüksek şarj hızları ve daha uzun sürüş menzili ile sonuçlanmalıdır.

 

ZEEKR, ilk ürünü olan ZEEKR 001'i Ekim 2021'de, ardından 009'ün başlarında ZEEKR 2023 MPV'yi teslim etmeye başladı. Nisan ayında, 100.000. ZEEKR otomobili Ningbo, Çin'deki üretim üssünden çıktı. ZEEKR, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde Avrupa'da otomobil teslimatına başlamayı planlıyor.

 

Genişleyen yüksek performanslı EV'ler portföyünü desteklemek için ZEEKR, onsemi'nin 3V EliteSiC MOSFET'inin M1200E varyantını benimseyecek ve bu da elektriksel ve mekanik performansı ve güvenilirliği artıracaktır. Güç cihazları, çekiş invertörünün boyutunu ve ağırlığını azaltması ve otomobil üreticisinin EV'lerinin menzilini artırması gereken gelişmiş güç ve termal verimlilik sağlar.

 

"ZEEKR, gelişmiş performansa ve hatta daha düşük karbon emisyonlarına sahip elektrikli araçlar sunabilecek," diyor ZEEKR Akıllı Teknoloji CEO'su Andy An. "Sürdürülebilirliğe kendini adamış bir marka olarak ZEEKR, yeni enerji araçlarına geçişi hızlandırmanın farklı yollarını keşfetmeye devam edecek." Geely'nin Sürdürülebilir Deneyim Mimarisini (SEA) kullanan ZEEKR, şirket içi akü teknolojileri, akü yönetim sistemleri, elektrik motoru teknolojileri ve elektrikli araç tedarik zinciri desteği geliştirmektedir.

 

Kaynak: onsemi ve ZEEKR, silikon karbür güç cihazları için uzun vadeli tedarik anlaşması imzaladı (semiconductor-today.com)

 

3. Bosch, ABD'li çip üreticisi TSI'yi satın alarak Kaliforniya fabrikasını Almanya'daki Reutlingen ve Dresden fabrikalarına ekledi

Yarı iletken işini silisyum karbür (SiC) çip üretimine genişletmenin bir parçası olarak, Reutlingen, Almanya'dan Robert Bosch GmbH, Roseville, CA, ABD'deki TSI Semiconductors'ı satın almayı planlıyor.

 

250 çalışanı ile uygulamaya özel bir entegre devre (ASIC) dökümhanesi olan TSI, şu anda esas olarak mobilite, telekom, enerji ve yaşam bilimleri sektörlerindeki uygulamalar için 200mm silikon gofretler üzerinde büyük miktarlarda çipler geliştirmekte ve üretmektedir. Bosch, önümüzdeki birkaç yıl içinde Roseville tesisine 1,5 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı ve TSI üretim tesislerini silikon karbür (SiC) süreçlerine dönüştürmeyi ve 200'dan itibaren 2026 mm gofretlerde talaş üretimini hedeflemeyi planlıyor.

 

Bosch, bu nedenle Bosch'un küresel SiC çip portföyünü 2030'un sonuna kadar önemli ölçüde genişletmeyi hedeflediğini, çünkü elektro-mobilitenin küresel patlaması ve artmasının büyük bir talebe yol açtığını söylüyor. Planlanan yatırımın tam kapsamı, ABD CHIPS ve Bilim Yasası aracılığıyla mevcut federal finansman fırsatlarının yanı sıra Kaliforniya Eyaleti'ndeki ekonomik kalkınma fırsatlarına büyük ölçüde bağlı olacaktır. İşlem düzenleyici onaya tabidir.

 

Kaynak: Bosch, ABD'li çip üreticisi TSI'yi satın alarak Kaliforniya fabrikasını Almanya'daki Reutlingen ve Dresden fabrikalarına ekledi (semiconductor-today.com)

 

4. Çin'e Çip Geliştirirken Asıl Olan Erişim

Çip yapım ekipmanı devi ASML'nin başkanı, Batı'nın otoriter devlete gelişmiş çip satışlarını engelleme hamlelerine rağmen, dünyanın en büyük çip pazarı olan Çin'e erişimi sürdürmenin "gerekli" olduğunu söyledi.

 

ASML CEO'su Peter Wennick Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin'in diğer ülkelerde üretilen teknoloji ürünlerini satın alması engellendiğinde kendi mikroçip ekipmanını yaratmaya çalışmasının "mantıklı" olduğunu söyledi.

 

ASML Holding NV, piyasa değeri bakımından Avrupa'nın en büyük teknoloji firmasıdır ve bilgisayar çipleri yapmak için gereken önemli ekipmanlar olan litografi araçları pazarına hakimdir.

 

Geçen hafta, şirket güçlü ilk çeyrek kazançları bildirdi ve Çinli çip üreticilerinin Hollanda hükümetinin Mart ayında kabul edeceğini söylediği ABD liderliğindeki kısıtlamalara uymayan eski araçları satın almak için acele etmesiyle Çin satışlarının artacağını söyledi.

 

Kaynak: Çin'e Çip Geliştirirken 'Temel' Erişim: ASML CEO'su (asiafinancial.com)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım