Yarı İletken Dünyasından Haberler - 21/12 - 27/12/2022

1. Rusya yarı iletken üretimi konusunda çıkmazda

Ukrayna’nın işgalinin başlangıcından bu yana, Rusya’ya yönelik Batı yaptırımları sanayisini zayıflattı. En çok etkilenen sektörlerden biri de yarı iletkenler sektörüdür. Ülkedeki ana şirketler şimdiye kadar Tayvan tarafından tedarik edildi, ancak Asya ülkesi de yaklaşımlarında Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ne katıldı.

 

Durumun tersine dönmesini düzeltmek için Rusya yüzünü Çin’e çevirdi. Orta Krallık, ABD, Avrupa ve Tayvan kısıtlamalarıyla uyumlu değildir ve bu nedenle teorik olarak Rusya’nın talebini karşılayabilir. Ancak Rusya’ya gönderilen Çin çiplerinde %40 başarısızlık oranı olduğu söyleniyor. Bu rakam, Ukrayna’da savaş başlamadan önce belirtilenden 20 kat daha fazla.

 

Dahası, Çin alternatifi, fikri mülkiyete saygı konusunda başka bir sorun ortaya çıkarıyor. Çin şirketlerine çip planları gönderen Rusya, Çin’in ekonomik casusluğundan korkabilir.

 

Kaynak: https://teknomers.com/2022/12/21/rusya-yari-iletken-uretimi-konusunda-cikmazda/

 

2. Çinli üreticiler çip işinde büyük zarar etti.

Geçen yıldan bu yanan küresel teknoloji piyasalarında baş gösteren çip krizi tam olarak durulmuş değil ancak Çinli çip üreticilerinin bu süreçte ciddi kayıp verdikleri bildirildi. Çin'de çip endüstrisinde faaliyet gösteren şirket sahiplerinin kişisel servetlerinin geçen yıla göre azaldığı bildirildi.

 

İnternet sitesi "Ijiwei.com"un haberine göre, sektördeki en zengin 100 patronun toplam serveti geçen yıla göre yüzde 28 azalırken, kişisel varlığı 10 milyar yuanı (yaklaşık 1,43 milyar dolar) geçen iş insanlarının sayısı 22'den 17'ye düştü.

 

Kaynak: https://www.timeturk.com/global-ekonomi/cinli-ureticiler-cip-isinde-buyuk-zarar-etti/haber-1756961

 

3. GaN cihaz pazarı, 2021'de 6,24 milyar dolardan 2022'de 7 milyar dolara kadar% 12,13 CAGR oranında büyüyor

Business Research Company'nin bir raporuna göre, küresel galyum nitrür (GaN) cihaz pazarının% 12.13'lük bir bileşik yıllık büyüme oranında (CAGR) 2021'de 6.24 milyar dolardan 2022'de 7 milyar dolara yükseldiği tahmin ediliyor.

 

Bu, Rusya-Ukrayna savaşının COVID-19 salgınından küresel ekonomik toparlanma şansını bozmasına rağmen, en azından kısa vadede, çünkü birden fazla ülkeye ekonomik yaptırımlara, emtia fiyatlarında bir artışa ve tedarik zincirinde bozulmalara yol açarak dünya çapında birçok pazarı etkiledi. Uzun vade de, GaN cihaz pazarının 2026 yılında% 15,38'lik bir CAGR ile 12,41 milyar dolara çıkması bekleniyor.

 

Kaynak: https://semiconductor-today.com/news_items/2022/dec/business-research-company-211222.shtml

 

4. Mini- LED arkadan aydınlatmalı otomotiv ekran modülü sevkiyatları 2022'de 140.000'den 2023'te 450.000'e çıkacak

TrendForce, Avrupalı, Çinli ve ABD'li otomobil üreticileri tarafından kullanılmaları nedeniyle, mini-LED arkadan aydınlatmalı ekran modüllerinin sevkiyatlarının 2022'de yaklaşık 140.000 adet olacağı tahmin ediliyor ve bu da otomotiv endüstrisinde benimsenmelerinin açılış yılı olarak kabul edilebilir.

 

2023 yılında, Ford ve Jeep gibi Avrupalı ve ABD'li otomobil üreticilerinin, ekran teknolojisini kademeli olarak modellerinin çoğuna tanıtması ve sevkiyatları 450.000 adede çıkarması bekleniyor. Bununla birlikte, 2024, gönderilerin daha da çarpıcı bir şekilde kalktığı yıl olacak.

 

O zamana kadar, mini-LED arka ışıkların daha fazla teknolojik olgunlaşması, otomobil üreticileri arasında geç benimseyenleri çekecek, tahmin ediliyor. Bu nedenle sevkiyatların 2024 yılında yaklaşık 1 milyon adede ulaşacağı tahmin edilmektedir.

 

Kaynak: https://semiconductor-today.com/news_items/2022/dec/trendforce-211222.shtml

 

5. Grafen Tabanlı Elektroniğin Kenarında

Nanoelektronik alanındaki acil bir arayış, silikonun yerini alabilecek bir malzeme arayışıdır. Grafen onlarca yıldır umut verici görünüyordu. Ancak potansiyeli, zarar verici işleme yöntemleri ve onu kucaklayacak yeni bir elektronik paradigmanın bulunmaması nedeniyle yol boyunca bocaladı. Silikonun daha hızlı bilgi işlem yapma kabiliyetinde neredeyse maksimuma çıkmasıyla, bir sonraki büyük nanoelektronik platforma şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

 

Georgia Teknoloji Enstitüsü Fizik Fakültesi'nde Regents Profesörü Walter de Heer, silikonun halefi için dava açmak için kritik bir adım attı. De Heer ve işbirlikçileri, grafene dayanan yeni bir nanoelektronik platform geliştirdiler - tek bir karbon atomu tabakası. Teknoloji, silikona uygulanabilir herhangi bir alternatif için bir gereklilik olan geleneksel mikroelektronik üretimi ile uyumludur.

 

Nature Communications'da yayınlanan araştırmaları sırasında, ekip yeni bir yarı madde de keşfetmiş olabilir. Keşifleri, daha küçük, daha hızlı, daha verimli ve daha sürdürülebilir bilgisayar çipleri üretilmesine yol açabilir ve kuantum ve yüksek performanslı bilgi işlem için potansiyel etkilere sahiptir.

 

Kaynak: Grafen Bazlı Elektroniğin Kenarında - Semiconductor Digest (semiconductor-digest.com)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım