Yarı İletken Dünyasından Haberler - 21/06/2023 - 27/06/2023

1. Intel'in Alman çip fabrikası planları genişliyor

Intel, çip üreticisi devin Avrupa'daki büyüme planlarının bir uzantısı olarak Magdeburg, Almanya'da iki üst düzey mikroçip üretim tesisi açmak için 32 milyar dolardan fazla para harcayacak.

 

Pazartesi günü yapılan bir duyuruda Intel, tesislerin nanometre altı çipleri üretmek için kullanılan daha gelişmiş Angstrom üretim sürecini kullanacağını da söyledi. Bu teknolojinin kullanımı, Intel'in Kasım 2022'de araziyi satın aldığı Magdeburg sahasının planlarında her zaman olmuştur. Mart 2022'de açıklanan bu ilk plan, site için 18.55 milyar dolar ayırdı.

 

Şirket, tesisin "Avrupa Komisyonu'nun teşvik paketini onaylamasının ardından" dört ila beş yıl içinde üretime gireceğini söyledi. Magdeburg tesisinin maliyetlerinin yaklaşık% 30'u (kabaca 5,5 milyar dolar), anlaşmanın ilk duyurusu sırasında Bloomberg'den gelen bir rapora göre, devlet sübvansiyonları tarafından karşılanacak. Bu rakamın dünkü duyuru itibariyle yaklaşık 11 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

 

Alman üretim tesisi için genişletilmiş planlar, Intel'in AB'de önemli tesisler kurmaya yönelik daha büyük stratejisinin bir parçası. İrlanda'nın Leixlip kentindeki bir site için 13 milyar dolar daha tahsis edildi ve bu da bu ülkedeki toplam yatırımı yaklaşık 33 milyar dolara çıkaracak ve Intel'in 1.000'den fazla iş yaratması gerektiğini söylediği Fransa'daki bir RD merkezi ile birlikte gelecek.

 

İtalya için yaklaşık 5 milyar dolarlık bir yatırımla yeni bir arka uç üretim tesisinin yanı sıra Barselona, İspanya'da bir süper bilgi işlem merkezi ve Polonya'da artan laboratuvar alanı planlanıyor.

 

Almanya, çoğu büyük ülke gibi, Çin ile ABD arasında devam eden ticaret anlaşmazlığı Doğu Asya'daki tedarikçilerden uzaklaşmayı teşvik etmeye devam ettiğinden, son yıllarda yerli yarı iletken üretimini desteklemeye giderek daha istekli hale geldi. Birçok ülke, yeni üretim kurmak isteyen çip üreticilerine teşvikler sağlayan ABD'nin CHIPS ve Bilim Yasası'na benzer kurallar uyguladı.

 

Bu ticaret anlaşmazlığının, tedarik zincirlerini Çinli yarı iletkenlere bağımlılık açısından değerlendirmesi gereken CIO'lar için bir endişe kaynağı olduğu kanıtlandı. Bu, AI teknolojisini kullanmayı planlayan işletmeler için özellikle akut bir konudur, çünkü eğitim için Alibaba bulutunu veya Horizon'dan AI hızlandırıcı çiplerini kullanmak hızla bir seçenek haline gelebilir.

 

Kaynak: Intel'in Alman çip fabrikası planları genişliyor - ARN (arnnet.com.au)

 

2. Airbus ve STMicroelectronics, Uçak Elektrifikasyonu için Güç Elektroniği Konusunda İş birliği Yapıyor

Airbus ve STMicroelectronics, gelecekteki hibrit motorlu uçaklar ve tam elektrikli şehir içi hava araçları için gerekli olan daha verimli ve daha hafif güç elektroniğini desteklemek için güç elektroniği Araştırma ve Geliştirme konusunda işbirliği yapmak üzere bir anlaşma imzaladı.

 

İş birliği, uçak elektrifikasyonu için geniş bant aralıklı yarı iletken malzemelerin faydalarını keşfetmek için her iki şirket tarafından halihazırda yapılan değerlendirmelere dayanıyor. Silisyum Karbür (SiC) ve Galyum Nitrür (GaN) gibi geniş bant aralıklı yarı iletkenler, silikon gibi geleneksel yarı iletkenlere kıyasla üstün elektriksel özelliklere sahiptir. Özellikle yüksek güç, yüksek frekans veya yüksek sıcaklıkta çalışma gerektiren uygulamalarda daha küçük, daha hafif ve daha verimli, yüksek performanslı elektronik cihazların ve sistemlerin geliştirilmesini sağlarlar.

 

İş birliği, Airbus'ın havacılık uygulamaları için uyarlanmış SiC ve GaN cihazları, paketleri ve modülleri geliştirmeye odaklanacak. Şirketler, e-motor kontrol üniteleri, yüksek ve alçak gerilim güç dönüştürücüleri ve kablosuz güç aktarım sistemleri gibi göstericiler üzerinde gelişmiş araştırma ve testler yaparak bu bileşenleri değerlendirecek.

 

Airbus Teknik Direktörü Sabine Klauke, "Güç yarı iletkenleri ve geniş bant aralığı teknolojilerinde küresel bir lider olan STMicroelectronics ile yapılan bu iş birliği, Airbus'ın elektrifikasyon yol haritasını desteklemenin anahtarı olacak" dedi. "Otomotiv ve endüstriyel uygulamalar için güç elektroniği konusundaki uzmanlıklarını ve deneyimlerini uçak ve VTOL elektrifikasyonundaki kendi rekorumuzla kullanmak, ZEROe yol haritası ve CityAirbus NextGen için gereken yıkıcı teknolojilerin geliştirilmesini hızlandırmamıza yardımcı olacaktır."

 

"STMicroelectronics, Silisyum Karbür ve Galyum Nitrür gibi gelişmiş malzemelere dayanan daha yüksek verimli ürünler ve çözümlerle yenilikçi güç yarı iletkenlerinin geliştirilmesinin en ileri noktasında pazar lideridir. Müşterilerimizi elektrifikasyon ve karbonsuzlaştırma ile küresel olarak desteklemek için dikey olarak entegre edilmiş küresel bir SiC tedarik zinciri ile güçlendirilmiş mobilite ve endüstriyel uygulamalarda zaten güçlü, dönüşümsel bir varlığa sahibiz "diyor STMicroelectronics Satış ve Pazarlama Başkanı Jerome Roux. "Havacılık, özel gereksinimleri olan oldukça zorlu bir pazardır. Bu sektörde küresel bir lider olan Airbus ile iş birliği yapmak, bize endüstrinin karbonsuzlaştırma hedeflerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu yeni güç teknolojilerini birlikte tanımlama fırsatı veriyor."

 

Kaynak: Airbus ve STMicroelectronics, Uçak Elektrifikasyonu için Güç Elektroniği Konusunda İşbirliği Yapıyor - Semiconductor Digest (semiconductor-digest.com)


3. Hindistan, ABD'li Çip Üreticisi Micron'un Gujarat'taki Yeni Yarı İletken Birimi İçin 2,7 Milyar Dolarlık Planını Onayladı: Rapor

Birlik Kabinesi'nin ABD'li çip üreticisi Micron Technology'nin Hindistan'da yeni bir yarı iletken test ve paketleme birimi için 2,7 milyar dolarlık planını onayladığı bildirildi.


Onay, Başbakan Narendra Modi'nin ABD'ye yapacağı devlet ziyareti öncesinde geldi. Hükümetin, Gujarat'ta inşa edilmesi planlanan tesis için 110 milyar rupi (1,34 milyar dolar) değerinde üretime bağlı teşvikleri kabul ettiği bildirildi.


Başbakan Modi, Salı gününden itibaren ABD'ye yapacağı devlet ziyareti sırasında FedEx ve MasterCard da dahil olmak üzere üst düzey Amerikan şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle bir araya gelecek. Ayrıca, 22 Haziran'da Beyaz Saray'da bir devlet yemeğine katılacak. Reuters'a göre, Micron Technology, Beyaz Saray'ın ABD'li çip şirketlerini de aynısını yapmaya çağırdığı için Hindistan'a yatırım yapmayı planlıyor.


Kaynak: Hindistan, ABD'li Çip Üreticisi Micron'un Gujarat'taki Yeni Yarı İletken Birimi İçin 2,7 Milyar Dolarlık Planını Onayladı: Rapor (swarajyamag.com)

 

4. Japonya ve Hollanda çip işbirliği anlaşması imzaladı

Japonya ve Hollanda, yarı iletken politikaları konusunda bir İş birliği Memorandumu imzaladı, Japon sanayi bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, küresel çip tedarik zincirinde kritik öneme sahip iki ülkenin Çin'e yönelik ABD liderliğindeki ihracat kısıtlamaları yoluyla yakınlaştığını söyledi.

 

Japon bakanlığı, anlaşmaya göre, Japon ve Hollanda hükümetlerinin yarı iletken ve fotonik gibi ilgili teknolojiler konusunda özel ve kamu sektörü iş birliğini kolaylaştıracağını, politikalar hakkında bilgi paylaşacağını söyledi.

 

Ülkeler ayrıca, Japon hükümeti destekli yeni nesil çip üreticisi Rapidus Corp'taki araştırma projelerinin önemini paylaşıyor ve araştırma laboratuvarları arasında bağı teşvik ediyor. (Kantaro Komiya tarafından raporlandı, Louise Heavens tarafından düzenlendi)

 

Kaynak: Japonya ve Hollanda çip işbirliği anlaşması imzaladı | Reuters

 

5. Intel, İsrail'de 25 milyar dolarlık çip üretim tesisi kuruyor

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, Intel'in bir çip üretim tesisi inşa ederek İsrail'de şimdiye kadarki en büyük yabancı yatırımı yaptığını açıkladı. İsrail Maliye Bakanlığı'na göre, ABD'li yarı iletken şirketi, ülkenin güneyindeki Kiryat Gat'ta 25'de açılması planlanan üçüncü bir fabrikaya 2027 milyar dolar harcayacak. Maliye Bakanlığı, anlaşmaya göre Intel'in yüzde 7'ten yüzde 5,5'e kadar vergi oranı ödeyeceğini de sözlerine ekledi.

 

Başbakan, haftalık Kabine toplantısının başında "Bu, İsrail ekonomisine duyulan büyük güvenin bir ifadesidir ve burada inşa ettiğimiz serbest ekonominin ve burada geliştirdiğimiz teknolojik ekonominin gücünü tam olarak yansıtmaktadır" dedi.

 

Kaynak: Intel, İsrail'de 25 milyar dolarlık çip üretim tesisi kuruyor | Zee İş (zeebiz.com)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım