Yarı İletken Dünyasından Haberler - 19 - 25/10/2022

  1. Tayvanlı Yetkili: Olası Çin işgalinde çip fabrikalarını imha etmek gereksiz.

Yarı iletken üretimi dediğimizde akıllara ilk olarak Tayvan gelir. Ülke içinde TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.), UMC (United Microelectronics Corp.) ve Micron’a ait çok önemli fabrikalar yer alıyor. Teorilere göre Tayvan’ın yarı iletken üretimindeki gücü, Çin’in adayı işgal etmesi ve fabrikaları ele geçirmesi için bir neden olabilir.

 

ABD ordusunun önde gelen yayınlarından Parameters, böyle bir durumda personelin tahliye edilmesi ve fabrikaların yok edilmesi gerektiğini söyledi. Ancak Tayvan Ulusal Güvenlik Bürosu’na göre bu gereksiz bir hamle. TSMC, ileri süreç teknolojilerini kullanarak yonga üretmek için ASML, Applied Materials ve KLA gibi şirketlerin yeni nesil üretim ekipmanlarına ihtiyaç duyuyor.

 

Kaynak: https://www.technopat.net/2022/10/18/tayvanli-yetkili-olasi-cin-isgalinde-cip-fabrikalarini-imha-etmek-gereksiz/

 

  1. Samsung, tedarik sorunu çözümü için Avrupa'da yeni bir üretim tesisi kurabilir

Yarı iletken teknolojisi tarafında yatırımlarına ara vermeyen Samsung, Avrupa’da kurulacağı söylenen yeni üretim tesisleriyle birlikte tedarik zinciri alanındaki sorunları da aşmayı hedefliyor. Samsung ayrıca bu tesiste dış kaynak (outsourcing) kullanımını da daha fazla artırmak istiyor. Dış kaynak kullanımı için adı geçen iki firma var: Vanguard ve Powerchip. Samsung halihazırda Tayvanlı UMC firmasıyla da ortak üretim gerçekleştiriyor. Samsung’un dış kaynak kullanımını artırma planının arkasında ise tam zamanında üretim (Just in Time) stratejisine geçme hedefi yatıyor. Kurulacak tesiste uygulanması beklenen strateji ile talebe göre üretim sağlanacak ve minimum stok ile çalışılacak. Böylece tedarik zincirinde yaşanan sorunlar minimuma indirilecek. Ayrıca söylenenlere göre firma halihazırda yarı iletken alanında yer alacak personel alım sürecine de başlamış durumda.

 

Kaynak: Samsung, Avrupa'da yeni bir üretim tesisi kurabilir | DonanımHaber (donanimhaber.com)

 

  1. Çip sektörü en çok hangi sektörleri etkiliyor?

ABD yönetimi Çin'e uyguladığı çip ihracatı yasağının ardından iki ülke arasında 'çip savaşı' resmen başlamış oldu. Çin'de çip fabrikalarındaki ABD'li çalışanların işlerini bırakması ya da Amerikan vatandaşlığını kaybetmesi bekleniyor. Çin 2021 yılında 522 milyar dolar çip ihracatı ile dünyada ilk sırada yer alırken, ABD ise 53 milyar dolar ile listede 7. sırada yer alıyor.

 

Peki Çin rekabette öne mi geçiyor?

 

Birçok teknoloji uzmanı, yakın bir gelecekte Çin’in büyük bir güç olacağını öngörüyor. Google’ın çatı şirketi Alphabet’in eski başkanı Eric Schmidt, Çin’in yapay zekâ alanında en geç 2025’e kadar ABD’yi geçmiş olacağını savunuyor.

 

Teknoloji şirketleri zirvede

 

Bundan dört, beş sene öncesine kadar dünyanın en büyük 20 teknoloji şirketi listesinde kendine yer bulamayan Çin’in Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan "Dünyanın En Değerli 500 Markası-Global 500-2022 Araştırması"na göre şu anda en değerli 20 şirket listesinde 7 şirketi mevcut.

 

ABD ise listeye 9 şirketini sokarken, listedeki en değerli 5 şirkete de ev sahipliği yapıyor. Listenin büyük çoğunluğu ise teknoloji şirketlerinden oluşuyor. Listenin ilk 4 sırasında yer alan Apple, Amazon, Google ve Microsoft teknoloji şirketlerinin son dönemde ne denli önemli hale geldiğini gösterir nitelikte bulunuyor.

 

Kaynak: Çip krizi en çok hangi sektörleri etkiliyor? (dunya.com)

 

  1. Toyota, küresel yarı iletken sıkıntısı nedeniyle bu yıl beklenenden daha az otomobil üretecek.

Toyota, bu yıl yapmayı beklediği 9,7 milyondan daha az otomobil üreteceğini belirtiyor. Yarı iletken kıtlığı, Japon tesislerinin sekizinde bazı üretim hatlarının askıya alındığı anlamına geliyor.

 

Kaynak: Toyota, küresel yarı iletken sıkıntısı nedeniyle bu yıl beklenenden daha az otomobil üreteceğini | Businessinsider

 

  1. Çin’in çip ithalatı ABD'nin teknoloji savaşındaki baskıyı artırması nedeniyle Ocak'tan Eylül'e kadar yüzde 13 azaldı

Çin gümrük verileri, Çin'in yarı iletken ithalatının yılın ilk dokuz ayında yüzde 12,8 düşüşle 417,1 milyar adede düştüğünü gösterdi. Yerel olarak üretilen çiplerin üretimi Eylül ayında yüzde 16,4 azalarak 26,1 milyar adede düştü, Ulusal İstatistik Bürosu rakamları gösterdi.

 

Çin gümrük verilerine göre, Çin'in çip ithalatı ilk dokuz ayda yaklaşık yüzde 13 oranında azaldı, çünkü dünyanın en büyük yarı iletken pazarı ABD ile tırmanan bir teknoloji savaşıyla boğuşuyor.

 

Bununla birlikte, çip ithalatının değeri, Ocak-Eylül ayları arasında yıllık bazda yüzde 1,5 artarak 316,9 milyar ABD dolarına yükseldi, bu da Çin'in daha yüksek fiyatlarla çip satın aldığı anlamına geliyor.

 

Kaynak: Çin'in çip ithalatı, ABD'nin teknoloji savaşındaki baskıyı artırmasıyla Ocak'tan Eylül'e kadar yüzde 13 | Güney Çin Sabah Postası (scmp.com)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım