Yarı İletken Dünyasından Haberler - 18/01/2023 - 24/01/2023

1. Çipler Jeopolitik ile Yeni Petrol: Intel CEO'su

Intel CEO'su Pat Gelsinger, WEF Davos'ta CNN ile yaptığı röportajda, yarı iletken çip tedarik zincirlerinin önümüzdeki 50 yıl içinde jeopolitik üzerinde petrol tedarik zincirlerinden daha büyük bir etkiye sahip olacağını belirtti.

 

Modern uygarlık giderek dijitalleştiriliyor ve çoğu modern kolaylık "yontulmuş" ve bir şekilde birbirine bağlanıyor, bu da çip üreten ulusları veya çipleri üreten / tedarik eden kuruluşları bugün petrol üretenlere benzer şekilde belirgin bir jeopolitik avantaja sokacak.

 

Gelsinger, "petrol rezervlerinin konumu son elli yıldır jeopolitiği tanımladı" dedi; "Teknoloji tedarik zincirlerinin nerede olduğu ve yarı iletkenlerin nerede inşa edildiği, önümüzdeki 5 yıl için daha önemli" diye ekledi.


Kaynak: Çipler Jeopolitik ile Yeni Petrol: Intel CEO'su | TechPowerUp (Teknik Güçlendirme)

 

2. Tayvan, Litvanya mürekkep yarı iletken teknoloji paylaşım anlaşması

Tayvan'ın ITRT'si, çip teknolojisini Litvanya'nın Teltonika'sı ile paylaşacak. Tayvan Endüstriyel Teknoloji Araştırma Enstitüsü (ITRI) 18 Ocak Çarşamba günü Litvanyalı nesnelerin interneti (IoT) şirketi Teltonika IoT Group ile yarı iletken çip teknolojisini paylaşmak için bir anlaşma imzaladı.

 

Anlaşma, Teltonika'nın Litvanya Radyo ve Televizyonu'na (LRT) göre ITRI'nin yarı iletken çip üretim teknolojileri ve cihazları için lisansları kullanmasına izin veriyor.

 

Tayvan Dışişleri Bakanlığı anlaşmaya 10 milyon avro ayırırken, Teltonika 4 milyon avro (131,13 milyon NT $) katkıda bulunacak. Yarı iletken projelerinin 2027 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

 

Kaynak: Tayvan-Litvanya mürekkep yarı iletken teknoloji paylaşım anlaşması | Tayvan Haber | 2023-01-19 10:22:00 (taiwannews.com.tw)

 

3. Filipinler, küresel yarı iletken endüstrisinde kritik bir oyuncu

ABD merkezli Yarı İletken Endüstrisi Birliği (SIA), Filipinler'i küresel yarı iletken endüstrisinde kritik bir oyuncu ve yarı iletken montajı ve test üretimi için önemli bir merkez olarak kabul ediyor.

 

SIA kısa süre önce Amerika Birleşik Devletleri'nin CHIPS Yasası'nın kabul edilmesiyle Filipinler için yatırım beklentilerini ve iş fırsatlarını paylaştı.

 

Yatırımlar Kurulu yaptığı açıklamada, SIA başkanı ve CEO'su John Neuffer ve Küresel Politikadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jimmy Goodrich'in geçtiğimiz günlerde Ticaret Müsteşarı ve BOI yönetim kurulu başkanı Ceferino Rodolfo'ya bu haftanın başlarında nezaket ziyaretinde bulunduğunu söyledi.

 

Kaynak: Filipinler, küresel yarı iletken endüstrisinde kritik bir oyuncu | Philstar.com

 

4. Mext B2B Metaverse, 2023'teki Trendleri ve Yenilikleri keşfetmek için Yarı İletken Günü'nü duyurdu

Mext B2B Metaverse topluluğu, Semiconductor için 2023'te teknoloji trendlerini ve yenilikleri keşfetmek üzere Semiconductor ekosisteminin dört bir yanından profesyonelleri, tasarımcıları, mühendisleri, yenilikçileri, etkileyicileri, bağımlıları, üreticileri bir araya getirmek için Semiconductor canlı yayın etkinlikleri düzenliyor.

 

Semiconductor 2023, Mext B2B Metaverse tarafından 25 Ocak 2023'te düzenlenen, Embedded Community'nin güncel kalmasını ve en son IP'ler, çip gelişmeleri, paketleme ve çip üretim trendleri hakkında bilgi edinmesini amaçlayan bir canlı yayın günüdür. Gündem, yarı iletken ve mikroelektronik sektöründe yenilikleri yönlendiren köklü şirketlerden ve girişimlerden gelen katılımcılara ek olarak, pazar, geleceğin yıkıcı teknolojileri ve en son ürün trendlerinin yanı sıra eşleştirme ve ağ oluşturma fırsatları hakkındaki bilgilerini paylaşmak için yüksek vasıflı konuşmacılar sunuyor.

 

Kaynak: Mext B2B Metaverse, 2023'teki Trendleri ve Yenilikleri keşfetmek için Yarı İletken Günü'nü duyurdu - Bugün Yarı İletken Endüstrisi - EIN Presswire (einnews.com)

 

5. Fotovoltaik Silikon Wafer Devi TCL Zhonghuan, Çinli Çip Girişimini Satın Aldı

Çin'in önde gelen fotovoltaik silikon wafer firması TCL Zhonghuan, 19 Ocak'ta yaptığı açıklamada, yan kuruluşunun Xinxin Semiconductor'un %100 hissesini yeni kayıtlı sermaye yoluyla satın almayı planladığını ve silikon wafer üretim kapasitesini hızla genişletmek için tamamen sahip olunan bir yan kuruluş olarak kabul ettiğini açıkladı.

 

Yeniden yapılanma, TCL Zhonghuan'ın kontrol hissedarı olan TCL Technology'nin Xinxin Semiconductor'da hisse almasından sadece altı ay sonra gerçekleşti. Temmuz 2022'de TCL Technology, Xinxin Semiconductor'ın toplam 1.79 milyar yuan (263.953.402 $) kayıtlı sermayesine ortak oldu.

 

Xinxin Semiconductor ve TCL Zhonghuan, Çinli üst düzey yarı iletken silikon wafer üreticileridir. Xinxin Semiconductor, Ekim 2020'de üretime giren ve aylık 600.000 wafer planlanan 12 inç silikon waferların Ar-Ge ve üretimine odaklanıyor.

 

Ürünleri ağırlıklı olarak mobil iletişim, taşınabilir ekipman, otomotiv elektroniği, Nesnelerin İnterneti, endüstriyel elektronik ve diğer endüstriler için mantık çipleri ve bellek yongalarında uygulanmaktadır.

 

Kaynak: Fotovoltaik Silikon Gofret Devi TCL Zhonghuan, Çin Çip Girişimini Satın Aldı - Pandaily

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım