Yarı İletken Dünyasından Haberler - 16 - 22/11/2022

1. Buffett’ın 4,1 milyar dolarlık çip yatırımı zamanlamasıyla yatırımcıların ilgisini çekti

Çin-ABD krizi nedeniyle endişelerin odaklandığı Tayvan merkezli TSMC hisseleri Buffett tarafında ise fırsat olarak görüldü.

 

Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway’in üçüncü çeyrek raporunda Taiwan Semiconductor firmasına (TSMC) 4,1 milyar dolarlık yatırım yaptığı görülüyordu.

 

MarketWatch’un haberinde Buffett’ın yatırımındaki zamanlamaya dikkat çekiliyor. Zira yarı iletken üretimi geleneksel olarak döngüsel ekonomiden yararlanan işletmeler olarak görülür ve TSMC dünyanın en yüksek hacimli yarı iletken bilgisayar çipi üreticisi konumunda.

 

Kaynak: Herkes korkarken Buffett ‘açgözlü’ davrandı haberi - BorsaGündem.com (borsagundem.com)

 

2. TSMC, Üretim Kapasitesini Artırmaya Hazırlanıyor

TSMC, üretim taleplerini karşılamak için aşırı ultraviyole litografi (EUV) makineleri sipariş verecek.

 

TSMC, dünya çapında kurulu ve çalışmakta olan tüm aşırı ultraviyole litografi (EUV) araçlarının yaklaşık %50’sini kendilerinin kullandığını söylemişti. Hızla büyümeye devam eden Tayvanlı şirket, üretim kapasitesini artırmak için yeni adımlar atıyor.

 

DigiTimes’ın yeni raporuna göre TSMC, ASML’nin Twinscan NXE EUV makinesi için 13 adet sipariş vermeyi planlıyor. Teslimat ise önümüzdeki yıl gerçekleşecek.

 

Kaynak: TSMC, Üretim Kapasitesini Artırmaya Hazırlanıyor - Technopat

 

3. Elektronik / fotonik çipli sandviç, bilgi işlem ve veri aktarım verimliliğinin sınırlarını zorluyor

Caltech ve İngiltere'deki Southampton Üniversitesi'ndeki mühendisler, bir fotonik çiple (veri aktarmak için ışık kullanan) entegre bir elektronik çip tasarladılar - minimum ısı üretirken ultra yüksek hızda bilgi iletebilen uyumlu bir nihai ürün yarattılar. İki çipli sandviçin, dizüstü bilgisayarınıza girme olasılığı düşük olsa da, yeni tasarım, çok yüksek hacimli veri iletişimini yöneten veri merkezlerinin geleceğini etkileyebilir.

 

Kaynak: Elektronik/fotonik çipli sandviç, bilgi işlem ve veri aktarım verimliliğinin sınırlarını zorluyor (techxplore.com)

 

4. İngiltere, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Newport Wafer Fab'ın Çin liderliğindeki satın alımını engelliyor

Wingtech'in Hollandalı yan kuruluşu, Temmuz 2021'de satın aldığı Newport Wafer Fab'ın yüzde 86'sını yaklaşık 75 milyon ABD Doları karşılığında satmak zorunda kalacak.

 

Bu, Ocak ayında yürürlüğe giren İngiltere'nin yeni Ulusal Güvenlik ve Yatırım Yasası tarafından engellenen ikinci Çin devralması.

 

Kaynak: İngiltere, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Newport Gofret Fab'ın Çin liderliğindeki satın alımını | Güney Çin Sabah Postası (scmp.com)

 

5- Yeni Rapor, ABD Yarı İletken Endüstrisinin Karşılaştığı Zorlukları ve Fırsatları Vurguluyor

SIA yıllık Endüstrinin Durumu Raporu'nu yayınladı. Rapor, yarı iletken endüstrisinin karşılaştığı mevcut zorlukların yanı sıra sürekli büyüme ve yenilik için fırsatları vurgulamaktadır.

 

2022 yılında, yarı iletkenlerin küresel ekonomi için önemi büyümeye devam ederken, yarı iletken endüstrisi, inovasyonun hızını hızlandırmak ve üretimi artırmak için yorulmadan çalıştı. Aslında, küresel endüstri bu yıl tarihteki herhangi bir yıldan daha fazla yarı iletken gönderme hızındadır ve bu da devam eden küresel çip sıkıntısını hafifletmeye yardımcı olan bir başarıdır.

 

Kaynak: Yeni Rapor, ABD Yarı İletken Endüstrisinin Karşılaştığı Zorlukları ve Fırsatları Vurguluyor - Yarı İletken Endüstrisi Birliği (semiconductors.org)

 

6- TSMC, Arizona fabrikasında 3 nanometre çipler üretecek

Tayvanlı yarı iletken devi TSMC'nin Kurucusu Morris Chang, Arizona'daki fabrikasında 3 nanometre yongalar üreteceğini, ancak nihai planın henüz hazır olmadığını söyledi. Üretimin 2024 yılında başlanması bekleniyor.

 

Taipei’de düzenlenen basın toplantısında konuşan dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi Tayvanlı TSMC’nin Kurucusu Chang, “Üç nanometre üretimi TSMC’nin planları içerisinde. Arizona tesislerinde üretimde beş nanometre birinci aşama, 3 nanometre ise ikinci aşamadır. 3 nanometre yüzde 15’e kadar hızda iyileştirme sağlayacağını belirtti.

 

Kaynak: TSMC, Arizona fabrikasında 3 nanometre çipler üretecek - Borsacıdan (borsacidan.com)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım