Yarı İletken Dünyasından Haberler - 16/08/2023 - 22/08/2023

1. Intel, 5,4 Milyar Dolarlık Tower Semiconductor Satın Alımından Vazgeçiyor

Intel'in sözleşmeyi uzatma niyeti yok ve bunun yerine anlaşmayı feshetmek için Tower Semiconductor'a 353 milyon dolarlık bir ayrılık ücreti ödeyecek. Intel Corp, İsrailli sözleşme çip üreticisi Tower Semiconductor Ltd'yi satın almak için yaptığı 5,4 milyar dolarlık anlaşmadan, konuya aşina kaynaklara göre, sözleşme süreleri bugün sona ererken çekilecek.

 

Kaynaklar, Şubat 2022'de Intel tarafından imzalanan satın almanın, Tower Semiconductor ile yapılan anlaşma tarafından zorunlu kılınan Çin düzenleyici onayının güvence altına alınmaması üzerine bir barikata çarptığını açıkladı. Intel'in sözleşmenin uzatılmasını sürdürme niyeti yok ve bunun yerine, resmi duyurudan önce anonimlik talep eden kaynaklara göre, anlaşmayı feshetmek için Tower Semiconductor'a 353 milyon dolarlık bir ayrılık ücreti ödeyecek.

 

Hem Intel hem de Tower Semiconductor yorum yapmamayı tercih etti.

 

Kaynak: Intel, 5,4 milyar dolarlık Tower Semiconductor satın alımından vazgeçecek | Uluslararası İşletme (republicworld.com)

 

2. Infineon ve Chicony Power, GaN tabanlı PD3.1 dizüstü bilgisayar adaptörü üzerinde iş birliği yapıyor

Tayvan merkezli güç kaynağı üreticisi Chicony Power Technology, en yeni PD3.1 dizüstü bilgisayar adaptörü serisinin performansını artırmak için Münih, Almanya'daki Infineon Technologies AG ile ortaklığını genişletiyor. İki firma, son müşterilere galyum nitrür (GaN) bazlı, daha küçük bir form faktörüne ve daha yüksek güç yoğunluğuna sahip yüksek verimli güç çözümleri sunmayı amaçlamaktadır.

 

2021'de piyasaya sürülen en son USB PD 3.1 standardı ve Chicony Power'ın güç adaptörlerindeki temel rekabet gücü ile firma, sınıfının en iyisi olduğu iddia edilen en yeni PD 3.1 dizüstü bilgisayar güç adaptörü serisini gerçekleştirmek için Infineon'un CoolGaN ve CoolMOS teknolojisini seçti. Yeni topoloji nedeniyle, yeni adaptör serisi güç yoğunluğunda en az %30'luk bir artış sağlayabilir ve anahtarlama ve iletim kayıplarında olağanüstü performans olduğu söylenen şeyi gösterir. Yeni seri, USB 3.0'da tanımlanan 100W'a kıyasla 240W'a kadar güç sağlayabilir ve USB-C güç dağıtımı aracılığıyla oyun bilgisayarları ve multimedya iş istasyonları gibi yüksek performanslı dizüstü bilgisayarları şarj eder. Yeni güç adaptörü serisi, birden fazla elektronik cihaz için evrensel bir güç kaynağı olarak kullanılabilir.

 

"Galyum nitrür teknolojisindeki benzersiz uzmanlığımızı, yüksek performanslı bilgi işlemi daha verimli ve daha mobil hale getirmek için uygulamalarda ve sistem çözümlerinde kullanıyoruz" diyor Infineon'un Güç ve Sensör Sistemleri Bölümü Başkanı Adam White. "Chicony Power ve CoolGaN teknolojimizle birlikte, PD3.1 adaptörleri için yeni güç tasarımı yeteneğini gerçekleştirebiliriz, böylece her kullanıcı bilgisayarlarla çalışma şeklimizi karbondan arındırmaya kolayca katkıda bulunabilir - performans uğruna mobiliteden ödün vermeden" diye ekliyor.

 

"Infineon, enerji dönüşümü ve enerji verimliliğinde bizim için mükemmel bir ortak," diyor Chicony Power Ar-Ge başkan yardımcısı Yang Wang. "Chicony Power'ın güç sistemlerindeki olağanüstü yetenekleriyle birleştiğinde, yeni PD3.1 ürün serisi pazara daha hızlı bir sürede ulaşıldı" diye ekliyor. "Güç ve boyut, mobil çalışanlar için kilit noktalardır. Infineon'un galyum nitrür ve silikon yarı iletkenleri, güç yoğunluğunu artırmak ve kayıpları azaltmak için mükemmel bir eşleşmedir. "

 

Kaynak: Infineon ve Chicony Power, GaN tabanlı PD3.1 dizüstü bilgisayar adaptörü üzerinde işbirliği yapıyor (semiconductor-today.com)

 

3. Araştırmacılar NanoLED'lerin Hassas Dizilerini Büyütüyor

Halide perovskitler, üstün optoelektronik özellikleri ve yüksek performanslı güneş pilleri, ışık yayan diyotlar ve lazerler gibi cihazlardaki potansiyel uygulamaları ile dikkat çeken bir malzeme ailesidir.

 

Bu malzemeler büyük ölçüde ince film veya mikron boyutlu cihaz uygulamalarına uygulanmıştır. Bu malzemeleri nano ölçekte hassas bir şekilde entegre etmek, çip üstü ışık kaynakları, fotodetektörler ve memristorlar gibi daha da dikkat çekici uygulamalar açabilir. Bununla birlikte, bu entegrasyonu sağlamak zor olmaya devam etmiştir, çünkü bu malzeme geleneksel imalat ve modelleme tekniklerinden zarar görebilir.

 

Bu engelin üstesinden gelmek için, MIT araştırmacıları, bireysel halojenür perovskit nanokristallerinin, 50 nanometreden daha az bir mesafede, konum üzerinde hassas bir kontrolle ihtiyaç duyulan yerlerde yerinde yetiştirilmesine izin veren bir teknik yarattılar (Bir kağıt yaprağı 100.000 nanometre kalınlığındadır).

 

Nanokristallerin büyüklüğü de bu teknikle hassas bir şekilde kontrol edilebilir, bu da önemlidir, çünkü boyut özelliklerini etkiler. Malzeme istenen özelliklerle yerel olarak yetiştirildiğinden, hasara neden olabilecek geleneksel litografik modelleme adımlarına gerek yoktur.

 

Teknik aynı zamanda ölçeklenebilir, çok yönlü ve geleneksel üretim adımlarıyla uyumludur, bu nedenle nanokristallerin fonksiyonel nano ölçekli cihazlara entegre edilmesini sağlayabilir. Araştırmacılar bunu, elektriksel olarak aktive edildiğinde ışık yayan küçük kristaller olan nano ölçekli ışık yayan diyotların (nanoLED'ler) dizilerini üretmek için kullandılar. Bu tür dizilerin optik iletişim ve bilgi işlem, lenssiz mikroskoplar, yeni kuantum ışık kaynakları türleri ve artırılmış ve sanal gerçeklik için yüksek yoğunluklu, yüksek çözünürlüklü ekranlarda uygulamaları olabilir.

 

"Çalışmamızın gösterdiği gibi, nanomalzemelerin fonksiyonel nanocihazlara entegrasyonu için yeni mühendislik çerçeveleri geliştirmek kritik öneme sahip" diyor Nature Communications'da yayınlanan ABD Ulusal Bilim Vakfı destekli bir makalenin kıdemli yazarı Farnaz Niroui.

 

"Nanofabrikasyon, malzeme mühendisliği ve cihaz tasarımının geleneksel sınırlarını aşarak, bu teknikler maddeyi aşırı nano ölçekli boyutlarda manipüle etmemize izin verebilir ve ortaya çıkan teknolojik ihtiyaçları karşılamak için önemli olan geleneksel olmayan cihaz platformlarını gerçekleştirmemize yardımcı olabilir."

 

Kaynak: Araştırmacılar NanoLED'lerin Hassas Dizilerini Büyütüyor - Yarı İletken Özeti (semiconductor-digest.com)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım