Yarı İletken Dünyasından Haberler - 14/06/2023 - 20/06/2023

1. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD'nin savunma ve yüksek teknoloji gibi kritik alanlarda Hindistan ile ticaretin önündeki engelleri kaldırmaya hazır olduğunu duyurdu

The Straits Times'ın haberine göre, Sullivan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki temasları kapsamında iş insanlarıyla bir araya geldi. Sullivan, buradaki açıklamasında, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin, Washington ziyaretinde birçok konunun masada olacağına işaret ederek, Modi'nin ziyaretinde ABD ile Hindistan arasında savunma ve yüksek teknoloji gibi kritik alanlarda ticaretin önündeki engelleri kaldıracak adımlar atılabileceğini kaydetti.

 

Bu alanların 5G ve 6G telekomünikasyon teknolojisi, yarı iletken tedarik zincirleri, yapay zeka ve gelişmiş bilgi işlem gibi 'stratejik alanlarda olabileceğini' aktaran Sullivan, Modi ile de bir araya geldi.

 

Jake Sullivan, Modi'nin 22 Haziran'da Washington'a yapacağı resmi ziyaret için son hazırlıkları yapmak amacıyla Hindistan'da bulunuyor.

 

Kaynak: ABD'den Hindistan ile savunma ve yüksek teknoloji alanındaki engelleri kaldırma sinyali - 14.06.2023, Sputnik Türkiye (sputniknews.com.tr)

 

2. AMD, bu yıl yapay zeka çip üretimini artıracak

192 gigabayt belleğe sahip yeni MI300X yongası, önemli bir performans ölçüsünde Nvidia yongasıyla rekabet edecek.

 

Şirket Salı günü yaptığı açıklamada, Advanced Micro Devices'ın pazar lideri Nvidia Corp'a meydan okumak için yeni bir yapay zeka çipi üretiminin dördüncü çeyrekte artacağını söyledi.

 

AMD CEO'su Lisa Su, San Francisco'daki bir etkinlikte, yeni MI300X yongasının 192 gigabayt belleğe sahip olacağını, mevcut tüm Nvidia yongalarından daha fazla olacağını ve çipin ChatGPT'ye benzer hizmetlerin arkasındaki büyük AI sistemlerini ne kadar iyi idare edeceğine dair önemli bir performans ölçüsü olacağını söyledi.

 

Su, "AI'nın öngörülebilir gelecek için silikon tüketiminin temel itici gücü olacağına dair hiçbir soru yok" dedi. Su, müşterilerin üçüncü çeyrekte numune çipleri alacağını ve üretimin yıl sonuna doğru artacağını söyledi.

 

Bununla birlikte, AMD'nin şirket hisseleri, yılın başından bu yana iki katına çıktı, AI'ya yatırım yapan işletmelere yönelik iyimserlikle yükseldi ve günün erken saatlerinde 16 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

 

Su ayrıca, MI300X yongalarının sekizini tek bir bilgisayarda birleştiren ve Nvidia'nın benzer tekliflerine karşı rekabet eden bir sistemi tanıttı.

 

Kaynak: AMD bu yıl yapay zeka çip üretimini artıracak - The Hindu BusinessLine

 

3. X-FAB, Avrupa silikon fotonik değer zincirini sanayileştirmek için AB tarafından finanse edilen fotonixFAB projesine öncülük ediyor

Analog/dijital (karışık sinyalli) entegre devre, mikro-elektro-mekanik sistem (MEMS) ve Belçika'nın Tessenderlo kentindeki özel yarı iletken dökümhanesi X-FAB Silikon Dökümhaneleri SE, Avrupa yarı iletken ve fotonik endüstrilerinin daha fazla egemenlik kazanmasını ve kıtanın gelişmekte olan kilit alanlardaki üretim yeteneklerini güçlendirmesini amaçlayan stratejik bir girişime öncülük ediyor.

 

PhotonixFAB projesi, indiyum fosfit (InP) ve yalıtkan lityum niyobat (LNO) heterojen entegrasyon yeteneklerine sahip hem düşük kayıplı silikon nitrür (SiN) hem de yalıtkan üzerinde silikon (SOI) bazlı fotonik platformlarına düşük bariyerli erişim sağlayarak küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) ve büyük işletmeler tarafından fotonik inovasyonunu güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

 

PhotonixFAB konsorsiyumu, büyük kamu ve özel işletmelerin yanı sıra araştırma enstitülerinden oluşur - hepsi de yeni nesil silikon fotoniklerin geliştirilmesine ve üretimine odaklanır. Ortaklar arasında teknoloji ve üretim servis sağlayıcıları LIGENTEC, SMART Photonics, PHIX Photonics Assembly ve Luceda Photonics ile uygulama geliştiricileri Nokia, NVIDIA, Aryballe, Brolis Sensor Technology ve PhotonFirst'ün yanı sıra CEA-Leti ve IMEC araştırma kuruluşları yer alıyor.

 

Amaç, yenilikçi ürün geliştiricileri için ölçeklenebilir yüksek hacimli üretime giden bir yol sağlayarak bir Avrupa fotonik cihaz değer zinciri ve ilk endüstriyel üretim yetenekleri oluşturmaktır.

 

PhotonixFAB konsorsiyumu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere kapsamlı bir fotonik dökümhanesi ve montaj yetenekleri setini kapsayacak:

 

Hem düşük kayıplı SiN hem de SOI tabanlı fotonik entegre devreler (PIC'ler) için düşük giriş bariyerleri ve hızlı geri dönüş süreleri ile endüstri ölçeğinde silikon fotonik üretim hizmetleri; SiN ve SOI tabanlı PIC platformlarında InP, LNO ve germanyum bazlı aktif ve pasif bileşen heterojen entegrasyonu için mikro transfer baskı ve doğrudan yapıştırma teknolojilerinin etkinleştirilmesi. PIC platformu geliştirmeleri ile uyumlu olarak ölçeklenebilir ambalaj ve test çözümlerinin geliştirilmesi. Fotonik platformlar için proses tasarım kiti (PDK) tabanlı tasarım otomasyonu etkinleştirme.

 

Projenin bir parçası olarak, uygulanan fotonik değer zincirlerini doğrulamak için altı gösterici inşa ediliyor. Bunlar arasında datacom ve optik anahtarlar, tutarlı bir optik alıcı-verici, algılama için bir kızılötesi (IR) spektrometre, tüketici sağlığı için bir dijital koku alma sensörü ve bir sağlık izleme göstericisi gibi uygulamalar bulunur.

 

PhotonixFAB projesi aracılığıyla üretilen fotonik cihazlar için veri iletişimi, telekomünikasyon, biyomedikal sensörler / dedektörler, kuantum hesaplama ve araç LiDAR (ışık algılama ve aralıklandırma) dahil olmak üzere olası fırsatlar zaten belirlenmiştir.

 

X-FAB'ın CEO'su Rudi De Winter, "Orada ortaya çıkan büyük potansiyeli gören geleneksel yarı iletken satıcılar, OEM'ler ve start-up'lar şimdi fotonik özellikli uygulamaları araştırıyor" diyor. "Sonuç olarak, şirketlerin kıtanın bu heyecan verici yeni pazardaki rekabet gücünü artırmaya yardımcı olacak kapsamlı bir Avrupa merkezli silikon fotonik ekosistemi oluşturmak için birlikte çalışması için doğru zaman."

 

Proje, Avrupa Birliği'nden (AB) sağlanan fonlarla, 101111896 numaralı hibe anlaşması kapsamında ve Belçika, Almanya, Fransa, İsrail, İtalya, Hollanda ve İsviçre'deki ulusal makamlardan gelen ek fonlarla Temel Dijital Teknolojiler Ortak Girişimi (KDT JU) tarafından desteklenmektedir. Bu fonun ve konsorsiyum üyelerinin her birinin doğrudan yatırımının birleşimi toplam 47,6 milyon € 'dur. Bu 3,5 yıllık projenin çalışmalarının büyük bir kısmı, X-FAB'ın Corbeil-Essonnes, Fransa'daki dökümhane operasyonunda yürütülecek ve Avrupa'daki diğer birçok ortağın tesislerinde de ek faaliyetler gerçekleştirilecek.

 

Kaynak: X-FAB, Avrupa silikon fotonik değer zincirini sanayileştirmek için AB tarafından finanse edilen fotonixFAB projesine öncülük ediyor (semiconductor-today.com)

 

4. Intel, Almanya'da çip fabrikası için 11 milyar ABD doları tutarında sübvansiyon kazanmaya hazırlanırken, firma endüstri liderliğini yeniden kazanmaya çalışıyor

Almanya, Amerikan çip devinin yüksek enflasyon nedeniyle Magdeburg'daki bir fabrikadaki inşaatı ertelemesinin ardından Intel'e sübvansiyonları 10 milyar Euro'ya yükseltti.

 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Intel'in yatırımlarını artırması durumunda daha fazla devlet sübvansiyonu vermeye istekli ve bazı yardımlar fiyat limitleri şeklinde geliyor.

 

Intel Corp, konuya aşina olan kişilere göre, ülkenin doğu kesimindeki bir çip üretim kompleksi için Alman hükümetinden yaklaşık 11 milyar ABD doları tutarında sübvansiyon almaya hazırlanıyor.

 

Şirket, daha önce Magdeburg'da 6,8 milyar € (7,2 milyar ABD Doları) devlet yardımı ile inşa etmeyi kabul ettiği tesisteki inşaatın başlangıcını geçen yılın sonunda ekonomik rüzgarlar nedeniyle erteledi ve durum hakkında bilgi sahibi olan insanlar daha fazla fon talep etti. Almanya'nın şimdi müzakerelerin bir parçası olarak yaklaşık 10 milyar avro vermeye istekli olduğunu ifade eden insanlar, bilgilerin kamuya açık olmadığı için kimliğinin açıklanmasını istemediğini söyledi.

 

Kaynak: Intel, Almanya'da çip fabrikası için 11 milyar ABD doları tutarında sübvansiyon kazanmaya hazırlanırken, firma endüstri liderliğini yeniden kazanmaya çalışıyor | Güney Çin Sabah Postası (scmp.com)

 

5. Nordic Semiconductor, IoT için düşük maliyetli 2,4 GHz'e özel Wi-Fi 6 çipini tanıttı

Norveç merkezli Nordic Semiconductor, Wi-Fi tabanlı IoT pazarını büyütme konusunda öncülük eden az sayıda gelişmiş yarı iletken üreticisinden biridir. Bu hafta şirket, düşük güçlü Wi-Fi IoT uygulamaları için yeni, düşük maliyetli 2,4 GHz'e özel Wi-Fi 6 'yardımcı IC' başlattı.

 

Wi-Fi IoT dünyası, giderek artan sayıda yeni kullanım durumu ve cihaza hizmet etmek için yeni Wi-Fi 6 ürünleri piyasaya süren daha fazla silikon üreticisiyle genişliyor. Bu hafta Nordic Semiconductor, düşük maliyetli, düşük güçlü cihazlar için pazara yönelik nRF2 adlı yeni bir 4.6 GHz yalnızca Wi-Fi 7001 yongasını piyasaya sürdü. Bu, Nordic Semiconductor'un geçen yıl piyasaya sürülen nRF7002™ çift bantlı 2.4 GHz ve 5 GHz Wi-Fi 6 platformunun piyasaya sürülmesinin ardından ikinci büyük Wi-Fi yonga seti sürümüdür.

 

Nordic Semiconductor, Nordic'in halihazırda var olan ve oldukça başarılı Bluetooth LE çözümleri portföyünü iltifat etmek için tasarlanmış Wi-Fi yongalarını belirtmek için 'eşlik eden IC' terimini kullanır. Bu durumda nRF7001 tipik olarak Nordic'in nRF2 Bluetooth LE SoC'sinin yanı sıra 4.6 GHz Wi-Fi 52840 bağlantısı sunmak için kullanılacaktır.

 

"nRF7001, 5 GHz bağlantıda çalışması gerekmeyen veya çift bantlı çalışmayı desteklemenin getirdiği ek karmaşıklıkla uğraşmak isteyen uygulamalar için idealdir. nRF70 Serisini, müşterilerimizin çok talep ettiği bu düşük maliyetli Wi-Fi 6 çözümüyle genişletmekten memnuniyet duyuyorum," diyor Nordic Semiconductor EVP Ürün Yönetimi Kjetil Holstad.

 

Tek bantlı çip, tam Wi-Fi 6 özellik setinin bir alt kümesini içerir, ancak elbette ultra düşük güçlü IoT için en önemli özellikleri içerir: Hedeflenen Bekleme Süresi (TWT), OFDMA ve 20QAM ile 69 Mbps'ye kadar veri hızı sağlayan 64 MHz kanallar. Nordic Semiconductor, şirketin artık "Matter'da kullanılan tüm kablosuz protokolleri desteklediğini belirtmek için hızlı: cihaz devreye alma (onboarding) için Bluetooth LE, düşük güç ağı için Thread ve yüksek verim için Wi-Fi" diyor.

 

Yeni Matter uygulama düzeyinde birlikte çalışabilirlik standardı geçen yılın sonlarında piyasaya sürüldü ve CSA tarafından onaylanmış 750'den fazla Matter cihazı ile akıllı ev ekosisteminde büyüme için bir itici güç olmaya devam ediyor.

 

Kaynak: Nordic Semiconductor, IoT için düşük maliyetli 2,4 GHz'e özel Wi-Fi 6 çipini tanıttı - Wi-Fi NOW Global (wifinowglobal.com)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım