Yarı İletken Dünyasından Haberler - 11/10/2023 - 17/10/2023

DENSO ve Mitsubishi Electric, Coherent'in silisyum karbür işine 1 milyar dolar yatırım yapıyor

ABD'nin Saxonburg eyaletinin Saxonburg kentindeki malzeme, ağ ve lazer teknolojisi firması Coherent Corp, Japonya'nın Aichi vilayetindeki Kariya'daki otomotiv tedarikçisi DENSO Corp ve Tokyo merkezli Mitsubishi Electric Corp'un silisyum karbür işine toplam 1 milyar dolar yatırım yapmayı kabul ettiğini söyledi. İşlem, Coherent'in işletme için Mayıs ayında açıkladığı stratejik inceleme sürecinin bir sonucudur.

 

DENSO ve Mitsubishi Electric'in her biri, %12,5'lik kontrol gücü olmayan sahiplik hissesi karşılığında 500 milyon dolar yatırım yapacak ve Coherent kalan %75'e sahip olacak. İşlemin tamamlanmasından önce, Coherent işi bir yan kuruluşa ayıracak ve katkıda bulunacaktır. Coherent, Coherent'in Yeni Girişimler ve Geniş Bant Aralıklı Elektronik Teknolojileri Başkan Yardımcısı Sohail Khan tarafından yönetilmeye devam edecek olan işi kontrol edecek ve işletecek.

 

2024'ün ilk çeyreğinde tamamlanması beklenen işlemle bağlantılı olarak işletme, DENSO ve Mitsubishi Electric ile 150 mm ve 200 mm silisyum karbür (SiC) alt tabakalar ve epitaksiyel plakalara yönelik taleplerini destekleyen uzun vadeli tedarik anlaşmalarına girecek.

 

Coherent'in başkanı ve CEO'su Dr. Vincent D. Mattera Jr., "Silisyum karbür işimiz için stratejik alternatiflerin kapsamlı bir incelemesinden sonra, ayrı bir yan kuruluşun oluşturulmasının ve SiC güç cihazları ve modüllerinde iki lider olan DENSO ve Mitsubishi Electric'in stratejik yatırımlarının, hissedar değerini en üst düzeye çıkarmak ve işletmeyi uzun vadeli büyüme için konumlandırmak için ileriye dönük en iyi yol olduğuna karar verdik" diyor ve ekliyor: "Stratejik ortaklarımızdan gelen yatırımlar hızlandırmak için kullanılacak kapasite genişletme planlarımızı planlıyor ve liderlik konumumuzu sürdürmeye yardımcı olurken, büyük ölçüde küresel elektrikli araç pazarının patlayıcı büyümesinden kaynaklanan SiC tabanlı güç elektroniği için hızla büyüyen pazar için sağlam ve ölçeklenebilir bir arzın geliştirilmesini sağlıyor" diye ekliyor.

 

DENSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Operasyon Direktörü Shinnosuke Hayashi, "Bu yatırım sayesinde, BEV'ler için kritik öneme sahip olan SiC plakaların istikrarlı bir şekilde tedarik edilmesini sağlayacağız ve BEV'lerin yaygın olarak benimsenmesini teşvik ederek karbon nötr bir toplumun gerçekleştirilmesine katkıda bulunacağız" diyor.

 

Mitsubishi Electric Yarı İletken ve Cihaz Grup Başkanı Dr. Masayoshi Takemi, "Elektrikli araçlar için küresel pazarın karbondan arındırılmış bir dünyaya geçişe paralel olarak artmasıyla SiC güç yarı iletkenlerine olan talebin katlanarak artması bekleniyor" diyor. "Bu trendden yararlanmak için, SiC güç yarı iletken üretim kapasitemizi genişletmeye karar verdik, Kumamoto Eyaletinin Shisui bölgesinde 200 mm'lik bir gofret tesisi inşa etmek de dahil" diye ekliyor. "Bu yeni SiC şirketine yatırım yaparak Coherent ile ortaklığımızı güçlendirmekten mutluluk duyuyoruz, artan tedarik kapasitemiz için gerekli olan yüksek kaliteli SiC substratlarının istikrarlı bir şekilde tedarik edilmesini sağlayacak."

 

Kaynak: DENSO ve Mitsubishi Electric, Coherent'in silisyum karbür işine 1 milyar dolar yatırım yapıyor (semiconductor-today.com)

 

2. Çin’in Yarı İletken Teknolojisindeki Gelişmeleri ABD Stratejisine Meydan Okuyor

Çin'in yarı iletken teknolojisindeki hızlı ilerlemeleri, Biden yönetiminin bilgi işlemin geleceği üzerindeki kontrolünü sürdürme çabalarında önemli zorluklar yarattı. ABD başlangıçta Çin'in son teknoloji yarı iletkenlere erişimini engellemeye odaklanırken, Pekin'in tepkisi çip üretim ve tasarım yeteneklerini geliştirme konusunda ikiye katlandı.

 

ABD'nin gelişmiş yarı iletkenler üzerindeki ihracat kontrolleri, Çin'in son teknoloji çiplere erişimini kısıtlamayı amaçlıyordu. Çin, çip üretimi ve tasarımında beklenmedik gelişmeler sergiliyor. Çinli teknoloji devi Huawei, geçtiğimiz günlerde gelişmiş bir yerli üretim işlemciye sahip bir telefon piyasaya sürdü. Çin'in 7 nanometre çipleri henüz uygun maliyetli bir şekilde rekabet edemese de, hızlı ilerlemeye işaret ediyorlar. Çin, kısıtlı teknolojiyi elde etmek için yerli tedarik zincirlerine ve alternatif yollara yatırım yapıyor.

 

Eski teknoloji kullanılarak üretilen eski çipler, kritik altyapı ve endüstriyel ekipman dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar için çok önemlidir. Çin'in eski çiplere odaklanması, ona temel sistemler ve casusluk potansiyeli üzerinde kaldıraç sağlıyor. Çinli şirketler, akıllı cihaz bağlantısına güç veren eski çipler için küresel pazarın %75'inden fazlasını ele geçirdi.

 

Çin'in devlet tarafından finanse edilen yarı iletken üreticisi SMIC, maliyet avantajlarıyla eski üretimi artırıyor. Çin'in yarı iletken üretimindeki kapasite artışı ABD hakimiyetini tehdit ediyor.

 

ABD geleneksel olarak çip tasarımında mükemmeldi, ancak Çin karşılaştırmalı bir avantaj elde ediyor. Çin'in dünyanın en büyük yarı iletken cihaz tüketicisi statüsü, tasarım yeteneklerini yönlendiriyor. Daha düşük işçilik maliyetleri ve büyüyen bir yetenek havuzu, Çin'in çip tasarım çabalarını artırıyor. Çinli girişimler, ABD firmalarıyla rekabet etmek için ucuz mühendislik yeteneği ve eski çip üretimini kullanıyor. Huawei'nin Ağustos ayındaki telefon lansmanındaki başarılı çip tasarımı, Çin'in ilerlemesini vurguluyor.

 

Kaynak: Çin'in Yarı İletken Teknolojisindeki Gelişmeleri ABD Stratejisine Meydan Okuyor – Cryptopolitan

 

3. Güney Koreli Amkor, Vietnam'da 1,6 milyar dolarlık çip fabrikası açtı

Güney Koreli yarı iletken devi Amkor, Perşembe günü Vietnam'da 1,6 milyar dolarlık yeni bir paketleme fabrikası açtı ve Güneydoğu Asya ülkesi mikroçipler için küresel aceleden para kazanmaya çalışıyor.

 

Şirket, bir gün önce Hanoi'nin bitişiğindeki kuzey sanayi Bac Ninh eyaletinde paketleme ve test için kullanılacak olan tesiste büyük bir açılışa ev sahipliği yaptı. Amkor başkanı ve CEO'su Giel Rutten, tesisin "müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu güvenli ve güvenilir tedarik zincirini" oluşturmaya yardımcı olacağını söyledi.

 

Küresel tedarik zinciri şokları ve ABD'nin stratejik kaynaklar için Çin'e bağımlı olmasına ilişkin korkular, Vietnam'da büyüyen yarı iletken endüstrisine yapılan yatırımları artırıyor.

 

ABD Başkanı Joe Biden, geçen ay Hanoi'ye yaptığı ziyarette, komünist ulusun yeteneklerini geliştirmesine ve üretimi genişletmesine yardımcı olmayı taahhüt etti.

 

Vietnam'ın yatırım bakanı Nguyen Chi Dung, Eylül ayı sonlarında yaptığı açıklamada, "hükümetin Vietnam'da yarı iletken sektörünü geliştirmeye yönelik yatırımları artırmaya özel önem verdiğini" söyledi. Dung, yatırımcıların birçok tercihli politika ile operasyonlarını genişletmeye teşvik edildiğini de sözlerine ekledi.

 

Eylül ayında, yine Güney Kore'den Hana Micron, Bac Giang eyaletinde 600 milyon dolarlık bir paketleme fabrikası açtı.

 

Amkor fabrikasının açılışından önce şirket, Facebook'ta "tesis, makine ve ekipman projesinin ilk iki aşaması için 1,6 milyar dolar taahhüt ettiğini ve Vietnam'ın ekonomik büyümesine önemli bir katkı sağladığını" söyledi. Açıklamada, "Sonuç, Amkor'un yeni nesil yarı iletken paketleme yetenekleri sunan en gelişmiş tesisi olacak" denildi.

Kaynak: Güney Koreli Amkor, Vietnam'da 1,6 milyar dolarlık çip fabrikası açtı (techxplore.com)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım