Yarı İletken Dünyasından Haberler - 08/03/2023 - 14/03/2023

1. Intel, 1.8nm ve 2nm Teknolojilerinin Gelişimini Tamamladı

UDN‘nin haberine göre Intel 18A (1.8nm sınıfı) ve Intel 20A (2nm sınıfı) üretim süreçlerinin gelişimini başarıyla tamamladı. Bir hayli önemli olan bu üretim teknolojileri, gelecekte elimize ulaşacak olan teknolojik cihazların üretiminde kullanılacak. Ek olarak, bu teknikler Intel içi üretimin yanı sıra Intel Foundry Services (IFS) aracılığıyla farklı şirketler için de hizmet verilecek.

 

Intel Çin başkanı ve yönetim kurulu başkanı Wang Rui, bir etkinlikte yaptığı açıklamada Intel 18A (18 angstromsınıfı) ve Intel 20A (20 angstromsınıfı) fabrikasyon süreçlerinin tamamlandığını söyledi. Bu açıklama üretim tekniklerinin ticari üretim için kullanıma hazır olduğunu göstermiyor. Daha ziyade, Intel’in her iki teknoloji için tüm özellikleri, malzemeleri, gereksinimleri ve performans hedeflerini belirlediği anlamına geliyor.

 

Kaynak: Intel, 1.8nm ve 2nm Teknolojilerinin Gelişimini Tamamladı - Technopat

 

2. UV emisyonu için MOVPE çekirdek-kabuk AlGaN nanoçubukları

İngiltere ve Almanya'da bulunan araştırmacılar, ultraviyole (UV) ışık yayan cihazlar için bir temel olarak çekirdek-kabuklu alüminyum galyum nitrür (AlGaN) nanoçubuklarının optoelektronik davranışını iyileştirmede ilerleme kaydettiklerini bildirmektedir [Douglas Cameron et al, Nano Letters, v23, p1451, 2023].

 

İngiltere'deki Strathclyde Üniversitesi, Bath Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi ile Almanya'daki Berlin Teknik Üniversitesi'nden ekip şu yorumu yapıyor: "Safir substratlar üzerindeki 'GaN'siz' tasarımlarımız, düşük bant aralıklı malzemelerden kendi kendine emilimi engelliyor. Bu etkili şeffaf cihaz yapıları, ticari bir cihazda gelecekteki temas şemalarını basitleştirerek arka taraf ışık ekstraksiyonuna ek olarak izin verebilir. "

 

Düzlemsel cihazlarda, UV emici GaN katmanları, AlGaN'deki magnezyumun zayıf doping etkinliği nedeniyle p tipi katmanlarda kullanılır. Nanoçubukların üç boyutlu yapısını kullanarak, UV cihazlarının gelişmiş doping, azaltılmış çıkık yoğunluğu ve gelişmiş ışık ekstraksiyon verimliliğinden yararlanacağı umulmaktadır.

 

Kaynak: UV emisyonu için MOVPE çekirdek-kabuk AlGaN nanoçubukları (semiconductor-today.com)

3. NI, Alman güç yarı iletken test işini satın aldı

NI (National Instruments), havacılık ve savunma test sistemi geliştirme ve güç yarı iletken güvenilirlik testi uzmanlığı için Wangen, Almanya'daki SET GmbH'yi satın aldı.

 

Anlaşma, kritik, son derece farklılaştırılmış çözümler için pazara sunma süresini kısaltmayı ve silikon karbür (SiC) ve galyum nitrit (GaN) gibi güç elektroniği malzemeleriyle yarı iletkenden taşımacılığa tedarik zinciri yakınsamasını hızlandırmayı amaçlıyor.

 

NI, havacılık ve savunma şirketlerinin geliştirme maliyetlerini ve entegrasyon zorluklarını azaltmalarına yardımcı olmak için ilk olarak 2020'de SET'e stratejik bir azınlık yatırımı yaptığını duyurdu. İşbirliği, pazara sunma süresini kısaltmak, program riskini azaltmak, laboratuvarları entegre etmek ve veri ve varlıkları optimize etmek için sunulan isteğe bağlı sistem ve model tabanlı test yaklaşımını geliştirdi.

 

Kaynak: NI, Alman güç yarı iletken test işini satın aldı ... (eenewseurope.com)

 

4. Samsung’dan yarı iletken üretimine dudak uçuklatan yatırım!

Samsung Electronics, yarı iletken üretimine sadece geçtiğimiz yıl içerisinde 37 milyar dolarlık yatırım yaptığını açıkladı. Tüm dünya pandemi dönemi ile birlikte büyük bir yarı iletken krizine girdi. Birçok sektör çip üretiminde yaşanan krizden oldukça fazla etkilendi. Bu krizin etkileri hâlâ devam ederken, şirketler de bu konuda artık kendi önlemlerini alıyor. En önemli teknolojik alet üreticilerden biri olan Samsung da bu şirketlerden bir tanesi.

 

Samsung Electronics, yaptığı açıklama ile birlikte yarı iletken üretimine yönelik yaptığı yatırımları açıkladı. Buna göre, şirket 2022 yılı içerisinde 37 milyar dolarlık yatırım yapmış durumda. Şirketin 2022 yılı ile birlikte Mart 2023’e kadar yaptığı toplam yatırım ise 40,2 milyar doları buluyor.

 

Kaynak: Samsung’dan yarı iletken üretimine dudak uçuklatan yatırım! (shiftdelete.net)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım