Yarı İletken Dünyasından Haberler - 06/09/2023 - 12/09/2023

1. Yarı İletken Yeteneklerini Güvence Altına Almak için Acil Durum

Yarı iletken yeteneğindeki kıtlığın gerçekliği, endüstriyi alarma geçirdi. Samsung Electronics, yöneticilerin gelecekteki yarı iletken yetenekleriyle tanışmak için üniversiteleri ziyaret etmesini sağlayarak çaba sarf ediyor ve ayrıca yerel yetenekleri güvence altına almak için yurtdışında burslar sağlıyor. Tayvan'ın bir dökümhanesi olan TSMC, küresel bir yetenek sıkışıklığı nedeniyle ABD ve Alman fabrikalarındaki operasyonel gecikmelerin işlerini engelleyebileceği endişesiyle karşı karşıya.


Samsung Electronics'in DS bölümünün başkanı Kyung Kye-hyeon, 5 Eylül'de Seul Ulusal Üniversitesi'nde yarı iletken bir konferans verdi. Bu, yarı iletken programları olan KAIST ve Yonsei Üniversitesi'nde Mayıs ve Haziran aylarında verdiği önceki dersleri takip ediyor. Konferans, yarı iletken endüstrisinin mevcut durumunu ve Samsung Electronics'in iş vizyonunu tanıttı.


Yarı iletkenler için önem ve pazar hızla büyüdükçe, yetenek arzı da buna ayak uyduramıyor. Kore Yarı İletken Endüstrisi Derneği, 2021'de 179.000 olan yerli yarı iletken işgücünün 2031 yılına kadar 304.000'e çıkması gerekebileceğini ve bunun da 30.000 ila 50.000 kişilik potansiyel bir kıtlığa yol açabileceğini tahmin ediyor.


Bu sadece bir iç mesele değil. ABD, Tayvan, Japonya, Çin ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere büyük ülkelerin hepsi, yetenek sıkışıklığını yoğunlaştıran yarı iletken endüstrilerini büyütmeye odaklanıyor. ABD, CHIPS ACT aracılığıyla, birincil bir örnektir. Yarı İletken Endüstrisi Birliği (SIA), Temmuz ayında yayınladığı bir raporda, 2030 yılına kadar ABD'de 67.000 işin boş kalabileceğini öngördü.


TSMC bu sorun nedeniyle küresel operasyonlarında sıkıntılar yaşamaktadır. ABD'de, insan gücü kıtlığı, başlangıçta 2024 için belirlenen Arizona fabrikasının lansmanını bir yıl geciktirdi. Benzer şekilde, Almanya'nın Dresden kentinde planlanan 3,5 milyar Euro'luk fabrikalarıyla ilgili endişeler de ortaya çıkıyor. Financial Times geçtiğimiz günlerde TSMC'nin Almanya'ya taşınmasının yerel yarı iletken yetenek sıkıntısını daha da kötüleştirebileceğini bildirdi.


Bu yetenek eksikliğini gidermek için Samsung Electronics yerel olarak da yatırım yapıyor. ABD'de, yarı iletken bir iş merkezi olan Teksas Üniversitesi'ne 3,7 milyon ABD doları yatırım yapıyorlar ve UT Austin'deki Cockrell Mühendislik Okulu'na burs ve bağış sağlıyorlar.


SK hynix ayrıca küresel yetenekleri beslemek için Kore Üniversitesi Yarı İletken Mühendisliği Bölümü'ndeki bağlı akademik programını da desteklemektedir. Gelecek yıldan itibaren, öğrenciler ikinci sınıfa ulaştıklarında Kaliforniya'daki UC Davis'teki derslere katılma fırsatına sahip olacaklar. İleriye dönük olarak, Kore Üniversitesi ve UC Davis arasında yarı iletken araştırması alanında uluslararası iş birliği ve öğrenci değişimi artacaktır.
 

Kaynak: Yarı İletken Yeteneklerini Güvence Altına Almak için Acil Durum - Businesskorea

 

2. Çin, 40 milyar dolarlık yarı iletken fonu başlatacak

Çin, yarı iletken sektörü için yaklaşık 40 milyar dolar toplamayı amaçlayan yeni bir devlet destekli yatırım fonu başlatmaya hazırlanıyor, konuya aşina iki kişi, ülkenin ABD ve diğer rakiplerini yakalama çabalarını artırdığını söyledi. Büyük Fon olarak da bilinen Çin Entegre Devre Endüstrisi Yatırım Fonu tarafından başlatılan üç fonun en büyüğü olması muhtemeldir.

 

300 milyar yuan (41 milyar dolar) hedefi, hükümet raporlarına göre sırasıyla 2014, 2019'da 138.7 milyar yuan ve 200 milyar yuan toplayan benzer fonları geride bırakıyor. 

 

Ana yatırım alanlarından biri, çip üretimi için ekipman olacak.

 

Başkan Xi Jinping, Çin'in yarı iletkenlerde kendi kendine yeterliliği sağlaması gerektiğini uzun zamandır vurguluyor. Bu ihtiyaç, Washington'un son birkaç yılda Pekin'in askeri yeteneklerini artırmak için gelişmiş çipler kullanabileceğine dair korkuları gerekçe göstererek bir dizi ihracat kontrol önlemi almasının ardından daha da acil hale geldi.

 

Kaynak: Çin, 40 milyar dolarlık yarı iletken fonu başlatacak (tribune.com.pk)

 

3. Volvo, Çinli SiC tabanlı güç modülü üreticisi Leadrive'a yatırım yapıyor

İsveç merkezli Volvo Cars'ın kurumsal risk sermayesi kolu Volvo Cars Teknoloji Fonu, 2017 yılında kurulan ve elektrikli otomobiller için güç elektroniği ve kontrol üniteleri üreten, silisyum karbür (SiC) kullanan güç modülleri tasarlama ve üretme konusunda uzmanlaşmış Şangay, Çin'deki Leadrive Technology'ye yatırım yaptı.

 

Volvo Cars Tech Fund CEO'su Alexander Petrofski, "Leadrive'ın teknolojisi, daha verimli elektrikli aktarma organlarının geliştirilmesi için çok fazla potansiyel gösteriyor" diyor. "Bu potansiyel, elektrifikasyona odaklanmamızla yakından uyumlu." Volvo, 2030 yılına kadar tamamen elektrikli bir otomobil üreticisi olmayı ve 2040 yılına kadar iklim nötr bir şirket olmayı hedefliyor.

 

Leadrive'ın kurucusu ve CEO'su Jie Shen, "Volvo Cars ve Leadrive, stratejik iş birliğine doğru sağlam bir merdiven oluşturan yeni nesil SiC teknolojilerinin geliştirilmesi üzerinde çok yakından çalışıyor" diyor. "Bu, Leadrive'ın küresel stratejisinde büyük bir kilometre taşıdır ve gelişmiş elektrifikasyon teknolojisindeki iş birliğimizin büyük potansiyelini göstermektedir" diye ekliyor.

 

Elektrifikasyon teknolojisi üzerinde kontrol sahibi olmak için dikey entegrasyona odaklanan Volvo, yol haritasının mantıklı olduğu yerlerde ilgili ortaklarla iş birliği yapmayı gerektirdiğini söylüyor. Bu nedenle son yıllarda kritik teknoloji yatırımlarını iki katına çıkardığını ve ne inşa ettiği ve ne satın aldığı konusunda önemli kararlar aldığını, örneğin e-motorların ve invertörlerin geliştirilmesini ve üretimini şirket içine getirerek ve aynı zamanda kendi batarya yönetim yazılımını geliştirerek önemli kararlar aldığını söylüyor. Buna ek olarak, Northvolt ile ortak girişimi Novo Energy aracılığıyla kendi batarya paketlerinin geliştirilmesine ve üretimine yatırım yapıyor, batarya kimyasını ve otomobillerinde entegrasyonu optimize ediyor.

 

Volvo, "Birlikte, akülere, e-motorlara, invertörlere ve akü yönetim yazılımına yapılan bu yatırımlar, tamamen elektrikli otomobillerimizdeki tüm elektrikli tahrik sistemini kontrol etmemizi sağlıyor" diyor. "Leadrive gibi firmalarla çalışarak, bilgi tabanımızı genişletebilir ve yeni heyecan verici teknolojileri keşfedebiliriz" diye ekliyor.

 

Firma, "Volvo Cars Teknoloji Fonumuzu, yapay zeka, elektrifikasyon, otonom sürüş, sürdürülebilirlik ve dijital ticaret gibi otomotiv endüstrisini dönüştüren şirketlere ve teknoloji alanlarına yatırım yapmak için 2018 yılında başlattık" diyor. "Teknoloji Fonu, start-up'ların gelişmesine ve küresel mobilite endüstrisinin dönüşümünü ortaklaşa hızlandırmasına yardımcı olmak için stratejik yatırımlar yapıyor."

 

Volvo Cars Tech Fund'ın bu son yatırımı, Leadrive'ın yeni finansman turunun bir parçası ve Tech Fund'a firmada küçük bir azınlık hissesi veriyor.

 

Kaynak: Volvo, Çinli SiC tabanlı güç modülü üreticisi Leadrive'a yatırım yapıyor (semiconductor-today.com)

 

4. Foxconn, Hindistan çip fabrikası kurmak için STMicro ile birlikte çalışmak istiyor

Tayvanlı Foxconn ve Fransız-İtalyan STMicro, konuya aşina olan kişilerin 40 nanometrelik bir çip fabrikası için devlet desteği için başvurduğunu söyledi.

 

Foxconn Technology Group, Hindistan'da bir yarı iletken fabrikası kurma teklifi için STMicroelectronics NV ile işbirliği yapıyor ve Güney Asya ülkesindeki ayak izini genişletmek için devlet desteği arıyor. Tayvan'ın Foxconn ve Fransız-İtalyan STMicro, 40 nanometrelik bir çip tesisi için devlet desteği için başvuruyor, konuya aşina olan insanlar, planın kamuya açık olmadığı için tanımlanmamasını istedi. Bu tür olgun çipler arabalarda, kameralarda, yazıcılarda ve çok çeşitli diğer makinelerde kullanılır.

 

Hareket, Foxconn'un milyarder Anil Agarwal'ın Vedanta Resources Ltd ile ortaklık girişiminin bir yıl süren küçük bir ilerlemeden sonra dağılmasının ardından geldi. Sözleşmeli üretici Foxconn, STMicro ile ortaklık kurarak, kazançlı ancak zor yarı iletken işinde genişlemek için bir çip endüstrisi öncüsünün uzmanlığından yararlanıyor.

 

Foxconn'un metal şirketi Vedanta ile olan önceki girişiminin başarısızlığı, yeni yarı iletken tesisleri, inşa edilmesi milyarlarca dolara mal olan ve çalışması için çok özel uzmanlık gerektiren devasa kompleksler kurmanın ne kadar zor olduğunun altını çiziyor. Ne Foxconn ne de Vedanta, talaş yapımında daha önce önemli bir deneyime sahip değildi ve ortak girişimleri, üretime hazır çip teknolojisine sahip bir ortak bulma ve devlet sübvansiyonları için onay alma konusundaki gecikmeler nedeniyle engellendi.

 

Yeni Delhi, Apple Inc.'in kilit montaj ortağı olarak bilinen Foxconn'dan STMicro ile olan ortaklığı hakkında daha fazla ayrıntı istedi. İnsanlardan biri, Foxconn'un çip yapım teknolojisine sahip birkaç şirketle de görüştüğünü söyledi. Hindistan'ın teknoloji bakanlığı yorum talebine cevap vermedi. Foxconn ve STMicro sözcüleri yorum yapmaktan kaçındı.

 

Hindistan, ABD de dahil olmak üzere ülkeler gibi, pahalı ithalata bağımlılığı ve Tayvan ve Çin'e bağımlılığı azaltmak için çip üretimini artırmaya çalışıyor. Başbakan Narendra Modi, çip üreticilerine 10 milyar dolar vaat etti ve yönetiminin yarı iletken sahaları kurma maliyetinin yarısını karşılayacağına söz verdi. Bu çaba, ABD'li bellek çipi firması Micron Technology Inc.'in Modi'nin memleketi Gujarat'ta 2,75 milyar dolarlık bir montaj ve test tesisi ilan etmesine neden oldu.

 

Foxconn'unki de dahil olmak üzere herhangi bir çip projesi, üretim için bir teknoloji ortağıyla sağlam, bağlayıcı anlaşmaların yanı sıra özkaynak ve borç düzenlemelerini içeren finansman planları olup olmadığı da dahil olmak üzere ayrıntılı açıklamalar yapmak zorunda kalacak. Başvuru sahiplerinin ayrıca yapacakları yarı iletkenlerin türünü ve hedef müşterilerini açıklamaları gerekir.

 

Hindistan'a taşınan çiple ilgili diğer firmalar arasında, Bengaluru'nun güney teknoloji merkezindeki Ar-Ge ve mühendislik merkezlerine her biri 400 milyon dolar harcamayı planlayan Advanced Micro Devices Inc. ve ekipman üreticisi Applied Materials Inc. yer alıyor.

 

Kaynak: Foxconn, Hindistan çip fabrikası kurmak için STMicro ile birlikte çalışmak istiyor | Finansal Ekspres (financialexpress.com)

 

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım