Yarı İletken Dünyasından Haberler - 05/04/2023 - 11/04/2023

1. AB Çip Yasasına 18 Nisan'da Yeşil Işık Yakalabilir

Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi kişiler Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Avrupa Birliği'nin yarı iletken endüstrisini güçlendirmek ve ABD ile Asya'yı yakalamak için 43 milyar Euro'luk (47 milyar $) planının 18 Nisan'da AB ülkeleri ve kanun yapıcılardan yeşil ışık almasının muhtemel olduğunu söyledi.

 

Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu, otomobil üreticilerinden imalatçılara kadar Avrupalı işletmelere zarar veren küresel tedarik zinciri sorunlarının ardından AB'nin ABD ve Asyalı yarı iletkenlere bağımlılığını azaltmak amacıyla Chips Act'i duyurmuştu.

 

AB'nin küresel çip üretimindeki payını önümüzdeki on yıl içinde ikiye katlayarak %20'ye çıkarmayı hedefleyen yasa önerisi, ABD'nin Çin teknolojisiyle rekabet edebilmek için CHIPS for America Yasasını açıklamasının ardından geldi.

 

AB ülkeleri ve milletvekillerinin 18 Nisan'da Strazburg'da Avrupa Parlamentosu'nun aylık oturumunda bir araya gelerek yasanın finansmanına ilişkin ayrıntıları müzakere edecekleri ve muhtemelen bir anlaşmaya varacakları belirtildi.

 

Bugüne kadar yapılan görüşmelerde 400 milyon avroluk (438 milyon dolar) bir eksiklik üzerinde durulduğu, ancak AB yürütme organının fonların büyük bir kısmını bulmayı başardığı belirtildi.

 

Kaynak: AB Çip Yasasına 18 Nisan'da Yeşil Işık Yakalabilir (ieconomy.io)

 

2. Yarı iletken üreticilerinin satışlarını üçe katlanması hedefleniyor

Japon hükümeti yarı iletken, parça ve malzeme üreticisi firmaların satış oranlarını üçe katlayarak 15 trilyon yene (113 milyar dolar) çıkarmayı hedefliyor.

 

Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (METI) ilk olarak 2021'de hazırlanan Yarı İletkenler ve Dijital Endüstri Stratejisini 2023 yılı içinde gözden geçirmeyi planlıyor.

 

Buna göre yatırım yoluyla yarı iletken ile buna ilişkin parça ve malzemelerinin imalatçısı firmaların satışlarını 2030'a kadar üçe katlayarak 15 trilyon yene çıkarılması istenecek.

 

Yeni stratejide METI, söz konusu sektöre, gelecek 10 yıl içinde AR-GE alanı dahil kamu ve özel sektörün 11 trilyon yen yatırım ihtiyacını vurgulayacak.

 

2020 yılında Japonya'daki yarı iletken, parça ve malzeme üreticisi firmaların satışları 5 trilyon olarak kayda geçti. Bu oran küresel pastanın yüzde 10'una tekabül ediyor.

 

Kaynak: Yarı iletken üreticilerinin satışlarını üçe katlanması hedefleniyor (cumhuriyet.com.tr)

 

3. En iyi 25 küresel ve Çinli çip şirketi sıralandı

Pazar analisti Gartner Inc., 25 gelirlerine göre dünyanın ve anakara Çin'deki en iyi 2022 yarı iletken üreticisinin sıralamasını duyurdu.

 

Bu, küresel yarı iletken gelirinin 599'de 1,2022 milyar ABD doları olduğunu ve 0'e kıyasla sadece yüzde 2,2021'lik bir artış olduğunu göstermektedir. Bu rakamlar, Gartner tarafından Ocak 2021'de verilenlerden farklıdır.

 

İlk 25 yarı iletken üreticisinin toplam geliri yıllık bazda yüzde 1,9 artarken, geri kalanının toplam geliri yüzde 5,1 azaldı. İlk 25 satıcı, gelirlerin yüzde 77,2'sini oluşturdu. Çip pazarının yüzde 23,9'unu oluşturan bellek yüzde 13,7 azalırken, bellek dışı gelir yüzde 5,6 arttı.

 

ABD'nin ilk 14'te 25, Güney Kore'de iki, Tayvan, Avrupa ve Japonya'da üçer şirket bulunuyor. Anakara Çin'den üretici yok. Liste, fabless çip satış geliri tutsak olmasına rağmen, Apple, Qualcomm ve diğerleri için üretim yapan dökümhane TSMC'yi içermiyor. Bu, çip satışlarının iki kez sayılmasını hariç tutmak içindir.

 

2022'de bellek pazarındaki düşüş, SK Hynix, Micron, Western Digital ve Samsung'un satışlarını düşürdü.

 

Kaynak: En iyi 25 küresel ve Çinli çip şirketi sıralandı ... (eenewseurope.com)

 

4. Wise-integration & Powernet, Dijital Olarak Kontrollü, Kompakt, Enerji Tasarruflu GaN Güç Kaynağı Sistemleri Sunmak İçin Birlikte Çalışıyor

Galyum nitrür (GaN) güç kaynaklarının ve GaN IC'lerin dijital kontrolünde Fransız öncüsü olan Wise-integration ve önde gelen bir Koreli güç kaynağı üreticisi olan Powernet, bugün şu anda analog kontrolle sınırlı olan güç kaynağı uygulamaları için kompakt ve enerji tasarruflu teknoloji oluşturmak için bir anlaşma yaptığını duyurdu.

 

Mutabakat zaptı OEM'lerin USB PD hızlı şarj cihazlarından monitörlere, TV setlerine ve elektrikli araçlara kadar çeşitli ürünlerde daha hızlı, daha küçük ve daha enerji tasarruflu elektronik ekipman için kompakt, dijital olarak kontrol edilen güç kaynağı sistemlerine ihtiyaç duyan ihtiyaçlarını ele almaktadır.

 

Çığır açan sistem, Wise-integration'ın WiseWare® dijital denetleyicisini ve 650W ila 30kW arasındaki güç uygulamaları için 3V geliştirme modu GaN-on-silicon IC olan Wisegan'ı®, Powernet'in elektrik gücünü verimli bir şekilde dönüştüren anahtarlamalı mod güç kaynağı (SMPS) teknolojisi ile birleştirecek.

 

Kaynak: Wise-integration & Powernet, Dijital Olarak Kontrollü, Kompakt, Enerji Tasarruflu GaN Güç Kaynağı Sistemleri Sunmak İçin Birlikte Çalışıyor - Sizin İçin Yarı İletken (semiconductorforu.com)

 

5. Silanna UV, Yeni SPSL Teknolojisini Kullanarak Yüksek Güçlü 235nm uzak UVC LED'leri Sunuyor

Daha kısa dalga boylarında, daha yüksek güçte ve daha uzun ömürlü yaymak için uzak UVC LED'lerin sınırlarını zorlayan yeni teknoloji, Silanna UV tarafından 23-26 Nisan 2023 tarihleri arasında Berlin, Almanya'da düzenlenecek Uluslararası UV LED Teknolojileri ve Uygulamaları Konferansı'nda (ICULTA) sunulacak.

 

24 Nisan'da, 10.00-10.30 saatleri arasında, Silanna UV'nin Ürün Geliştirme Müdürü William Lee, "SPSL teknolojisini kullanan Yüksek Güçlü 235nm uzak UVC LED" başlıklı bir konuşma yapacak. Firmanın SF1 serisi 235nm ve SF3 serisi 255nm UV LED'leri sergilenecek. Silanna, konferansın gümüş sponsorudur.

 

Silanna UV'nin bu devrim niteliğindeki UVC LED teknolojisi, dezenfeksiyon, su kalitesi izleme, gaz algılama, sıvı kromatografisi ve kimyasal ve biyolojik analiz gibi çeşitli uygulamalar için büyük avantajlar sunar.

 

Eski moda AlGaN tabanlı uzak UVC LED'ler, genel olarak, yüksek Al-içerikli AlGaN'ın kalıtsal sınırlamaları nedeniyle zayıf taşıyıcı enjeksiyonu, düşük ışık emisyonu ve yüksek tahrik voltajından muzdariptir.

 

Silanna'nın yeni kısa süreli süperkafes (SPSL) uzak UVC LED yapısı bu sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olur. Tekrarlanan AlN ve GaN katmanlarından oluşan bir SPSL cihazında, GaN'in varlığı, emisyonun TE hakimiyetini korur ve bağışçıların aktivasyon enerjisini düşürür, bu da geleneksel AlGaN teknolojisi ile yapılan LED'lere kıyasla daha verimli cihazlarla sonuçlanır. Ayrıca, emisyon dalga boyu, GaN kuyusunun kalınlığı kullanılarak kolayca ayarlanabilir; bu, bariyerdeki ve kuyudaki Al bileşiminin ayarlanmasından çok daha kolay kontrol edilen bir işlemdir.

 

Kaynak: Silanna UV, Yeni SPSL Teknolojisini Kullanarak Yüksek Güçlü 235nm uzak UVC LED'leri Sunuyor - Semiconductor Digest (semiconductor-digest.com)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım