Yarı İletken Dünyasından Haberler - 01/03/2023 - 07/03/2023

1. Japon teknoloji devleri kendi çiplerini üretmeye başlıyor

Toyota ve Sony dahil 8 Japon firmasının yer aldığı yarı iletken çip konsorsiyumu Rapidus, Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido'ya çip imalat tesisi kuracağını açıkladı.

 

AR-GE alanı dahil 5 trilyon yenlik (37 milyar dolar) bütçe tahsis edilecek yatırım kapsamında iki nanometrelik çip üretimi hedeflenecek.

 

Kaynak: Japon teknoloji devleri kendi çiplerini üretmeye başlıyor - Son dakika ekonomi haberleri – Sözcü (sozcu.com.tr)

 

2. ABD'de çip şirketleri fazla karlarını hükümet ile paylaşacak

ABD'de Başkan Joe Biden yönetimi, yarı iletken üretimi için 52,7 milyar dolarlık desteği de içeren programdan teşvik alan çip şirketlerinin, fazla karlarını paylaşmalarını zorunlu kılıyor.

 

ABD Ticaret Bakanlığı, ülkede çip üretiminin ve bu konudaki bilimsel araştırmaların artırılması adına düzenlenen CHIPS yasası kapsamında, imalat teşvikleri için başvuruların haziran sonunda alınmaya başlanacağını açıkladı.

 

Kaynak: ABD'de çip şirketleri fazla karlarını hükümet ile paylaşacak haberi - BorsaGündem.com (borsagundem.com)

 

3. ABD, çip üretimini teşvik için açıklanan 39 milyar dolarlık destek paketini başvuruya açtı

ABD Ticaret Bakanlığı, çip üretimini teşvik etmek ve ülkeyi gelişmiş çip üretim merkezi haline getirmek için devreye aldığı 39 milyar dolarlık destek paketinin başvurulara açıldığını duyurdu.

 

Bakanlığın konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "İlk fon fırsatı, başvuruculardan çip üretimi tesislerini kurmak, bunları modernize etmek ve projelerini genişletmek isteyenlere sağlanacak." ifadesi kullanıldı.

 

Açıklamada, 39 milyar dolarlık destek paketi kapsamında projelerin değerlendirilmesinde başvuru yapanların "kararlılığının" dikkate alınacağı kaydedildi.

 

Başvurucuların inşaat projeleri için "ön anlaşma" yapmalarının önemli olduğuna işaret edilen açıklamada, 150 milyon dolar üzerinde fon talep eden kişilerden tesislerinde ulaşılabilir, güvenli ve yüksek teknolojili kreşlerin de yer alması şartının bulunduğu belirtildi.

 

Kaynak: ABD, çip üretimini teşvik için açıklanan 39 milyar dolarlık destek paketini başvuruya açtı (yenicaggazetesi.com.tr)

 

4. Ayar, yeni nesil yapay zeka ve veri merkezi tasarımlarının önünü açan ilk 4Tbps optik çözümünü tanıttı

Silikon fotonik tabanlı çipten çipe optik bağlantı firması Santa Clara, CA, ABD'den Ayar Labs, San Diego'daki (4-2023 Mart) Optik Fiber İletişim Konferansı'nda (OFC 5) endüstrinin ilk 9 terabit / saniye (Tbps) çift yönlü dalga boyu bölmeli çoklama (WDM) optik çözümü olduğunu söylediği şeyin halka açık bir şekilde gösterildiğini açıkladı.

 

Firma, şu anda veri yoğun uygulamalar için gereken optik ara bağlantıları sağlamak için GlobalFoundries, Lumentum, Macom, Sivers Photonics ve diğerleri de dahil olmak üzere yüksek hacimli üretim ve tedarik ortaklarıyla birlikte çalıştığını da sözlerine ekliyor. Ayrıca OFC'de, ortak Quantifi Photonics, Ayar'ın SuperNova ışık kaynağını entegre eden CW-WDM uyumlu bir test platformu başlatıyor.

 

Kaynak: Ayar, yeni nesil yapay zeka ve veri merkezi tasarımlarının önünü açan ilk 4Tbps optik çözümünü tanıttı (semiconductor-today.com)

 

5. Infineon, GaN Systems'i 830 milyon ABD dolarına satın alacak

Münih, Almanya'daki Infineon Technologies AG, Ottawa, Ontario, Kanada'daki GaN Systems Inc'i (güç dönüştürme ve kontrol uygulamaları için galyum nitrür bazlı güç anahtarlama yarı iletkenlerinin fabless geliştiricisi) 830 milyon ABD Doları karşılığında satın almak için kesin bir anlaşma imzaladı.

 

200'den fazla çalışanı olan GaN Systems, tüketici elektroniği, veri merkezi sunucuları ve güç kaynakları, yenilenebilir enerji sistemleri, endüstriyel motorlar ve otomotiv elektroniği gibi uygulamaları ele alan geniş bir transistör portföyüne sahiptir.

 

"GaN teknolojisi daha fazla enerji verimliliği ve CO'nun önünü açıyor2-karbonsuzlaştırmayı destekleyen tasarruf çözümleri. Mobil şarj, veri merkezi güç kaynakları, konut güneş enerjisi invertörleri ve elektrikli araçlar için yerleşik şarj cihazları gibi uygulamalarda benimsenmesi, devrilme noktasındadır ve dinamik bir pazar büyümesine yol açmaktadır "diyor Infineon'un CEO'su Jochen Hanebeck. "GaN Systems'ın planlanan satın alımı, eşsiz Ar-Ge kaynaklarına, uygulama anlayışına ve müşteri proje boru hattına dayanan GaN yol haritamızı önemli ölçüde hızlandıracaktır. Stratejimizi takiben, kombinasyon, silikon, silikon karbür veya galyum nitrür gibi ilgili tüm güç teknolojilerinin ustalığı yoluyla Infineon'un güç sistemlerindeki liderliğini daha da güçlendirecek "diye ekliyor.

 

Kaynak: Infineon, GaN Systems'ı 830 milyon ABD Doları karşılığında satın alacak (semiconductor-today.com)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım