Yarı İletken Dünyasından Haberler - 01/02/2023 - 14/02/2023

1. Batı tarafından engellenen Rusya, anakara Çin'den ve Hong Kong'dan kritik yarı iletkenler alıyor

Ukrayna'nın işgalinin bir yıl dönümüne üç hafta kala, ABD'li bir ticaret grubu "Çin ve Hong Kong, çip tedarikçileri olarak diğer ülkeleri başarıyla değiştirdi."

 

Uluslararası Finans Enstitüsü, Çin'in 36'de Rusya'nın toplam ithalatının yüzde 20'sından fazlasını ve ihracatının yüzde 2022'sini oluşturduğunu söyledi.

 

Kaynak: Batı tarafından engellenen Rusya, anakara Çin'den kritik yarı iletkenler alıyor, Hong Kong | Güney Çin Sabah Postası (scmp.com)

 

2. Almanya’nın Yeni SiC Tesisi, Avrupa'nın Yarı İletken Yetenekleri İçin Bir Nimet

ABD merkezli SiC yarı iletken üreticisi Wolfspeed, Almanya'da bir çip üretim tesisi kuruyor. 2 milyar Euro'yu aşan tesisin dört yıl içinde üretime başlaması planlanıyor ve Almanya'nın yeşil hareketliliğine ve Avrupa'nın genel çip endüstrisine doğru önemli bir adım atıyor.

 

Azınlık bir paydaş olan Alman otomobil üreticisi ZF, tesisin araştırma merkezinde çoğunluk hissedarı olacak. Amaç, SiC otomotiv uygulamalarına yönelik inovasyon ve araştırmalara devam etmektir.

 

Silisyum karbür hala silikondan daha pahalı olsa da, yeni tesis Almanya'nın yerli otomobil endüstrisini büyük ölçüde artıracak. SiC yongalarının EV menzilini artırdığı, şarj süresini kısalttığı ve düşük enerji tüketiminden kaynaklanan işletme maliyetlerini düşürdüğü kanıtlanmıştır. Silikondan SiC çiplerine geçiş için bir katalizör olan Tesla, SiC çiplerini seri üretilen bir arabaya, özellikle de bazı Model 3'lere koyan ilk otomobil üreticisiydi. SiC çipleri, o zamandan beri çekiş kazanan EV tedarik zincirinde çok ihtiyaç duyulan bir destek kazandı.

Kaynak: Yarı İletken Haber | Şubat 2023 | Kaynak (sourcengine.com)

 

3. ABD, Huawei’nin lisanslarını iptal etti: Şimdi ne olacak?

ABD yönetimi, Huawei için gemileri yakmaya hazır. Başkan Joe Biden tarafından imzalanan son yönetmelik, ABD şirketlerin Huawei’den ürün almasını veya ürün satmasını durduruyor. ABD teknolojisinin Huawei’ye satışının yasaklanmasına yönelik bu adım, ulusal güvenlik endişelerinin bir parçası.

 

ABD yönetimi, Huawei’ye ihracat yapılmasını yasaklıyor. Eski Başkan Donald Trump döneminde başlayan Huawei ve ZTE dahil Çinli şirketlere yönelik lisans iptalleri Biden yönetimiyle devam ediyor. Yönetimdeki değişikliğe rağmen ABD, Çinli teknoloji üreticilerine sıkı ihracat kontrolleri uygulamaya devam ediyor.

 

ABD yönetimi, 2019 yılından bu yana Çin’in teknoloji erişimine kısıtlamalar getiriyor. ABD’li yetkililer yerli teknolojilerin Çinli şirkete satılmasının, ulusal güvenlik için tehdit oluşturacağına inanıyor. Ancak hem Huawei hem de Çin hükümeti tüm casusluk iddialarını reddetti.

 

ABD Ticaret Bakanlığı, bazı Amerikan firmalarına Huawei’ye belirli mal ve teknolojileri satmaları için lisans vermişti, ancak yeni kararla birlikte tam yasak uygulanacak gibi görünüyor. Çin hükümeti ise ABD’nin hamlesine karşı duracağını ifade etti. Bu kararın, uluslararası ticaret ve finans kurallarının ihlali olarak nitelendirdi.

 

ABD ayrıca Japonya ve Hollanda ile de Çin’e karşı bir anlaşmada bulunmuştu. Bu ülkelerdeki şirketlerin, Çin’e belirli yonga yapım ekipmanlarını ihraç etmesini yasaklamıştı. 2022’de ABD, yarı iletken üretimine bağlı dört teknolojinin “ulusal güvenlik için hayati önem taşıdığını” öne sürerek ihracatını yasaklamıştı.

 

Kaynak : ABD, Huawei’nin lisanslarını iptal etti: Şimdi ne olacak? (shiftdelete.net)

 

4. Güney Kore’nin yarı iletken ihracatı Ocak ayında %45 düştü

Ulusal ekonominin ana itici gücü olan Güney Kore'nin yarı iletken ihracatı, Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40'ın üzerinde düştü ve 'yarı iletken ihracat şoku' işaretini ortaya koydu. Bu, Ocak 2009'da yüzde 46,9 oranında düştüğü küresel finansal krizden bu yana en büyük düşüş oldu. Sonuç olarak, ülkenin aylık ticaret açığı yeni bir zirveye ulaştı.



Çarşamba günü Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı'na göre, Güney Kore'nin ihracatı geçen yıl 46.27 milyar dolar kaydetti ve bu da bir yıl öncesine göre 16.6 daha düşük. Ülkenin aynı dönemdeki ithalatı, geçen yıla göre yüzde 58,96 daha düşük olan 2,6 milyar dolar oldu. Sonuç olarak, ülke ticaret açığında 12,69 milyar dolar kaydederek en yüksek aylık rakamı elde etti. Bir önceki rekor geçen yıl Ağustos ayında 9,43 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve ilk kez ticaret açığı 10 milyar doları aşmıştı.


Kaynak: Güney Kore'nin yarı iletken ihracatı Ocak ayında %45 düştü: DONG-A ILBO (donga.com)

 

5. POET, 400G ve 800G alıcı optik motorların kullanılabilirliğini duyurdu

Toronto, Ontario, Kanada'daki POET Technologies Inc - veri merkezi, telekom ve yapay zeka (AI) pazarları için POET Optical Interposer ve fotonik entegre devrelerin (PIC'ler) tasarımcısı ve geliştiricisi - 400G FR4 ve 800G 2xFR4 alıcı optik motorları (RXOE'ler) örneklemeye başladı.

 

POET, güç verimli ve maliyet açısından optimize edilmiş 400G ve 800G alıcı-verici çözümlerinin satışını sağlamak için lider müşteri olarak Luxshare Technology Co Ltd (Dongguan, Çin'deki Luxshare Precision Industry Co Ltd'nin datacom tesisleri ve kurumsal düzeyde ürünler tasarlayan ve üreten bir yan kuruluşu) ile ortaklık kuracaktır.

 

LuxshareTech'in Opto-elektronik iş biriminin genel müdürü Mike Gao, "LuxshareTech, veri merkezi pazarı için 400G ve 800G takılabilir alıcı-verici portföyünü genişletmeye odaklandı" diyor. "POET Technologies ile çalışmaktan ve üstün performans ve kompakt modül montaj kolaylığı ile bir çözüm elde etmemizi sağlamak için son derece entegre yonga platformlarını kullanmaktan memnuniyet duyuyoruz" diye ekliyor.

 

Kaynak: POET, 400G ve 800G alıcı optik motorların kullanılabilirliğini duyurdu (semiconductor-today.com)

 

6. TRUMPF, InP tabanlı SWIR VCSEL'lerin 1300nm'nin üzerinde yüksek hacimli üretimini sanayileştiriyor

Tüketici elektroniği, datacom'lar, endüstriyel algılama, ısıtma ve otomotiv pazarları için dikey boşluklu yüzey yayan lazerler (VCSEL'ler) ve fotodiyotlar üreten Ulm, Almanya'daki TRUMPF Photonic Components GmbH (TRUMPF Grubu'nun bir parçası), OLED altı uygulamalarda akıllı telefonlar gibi yüksek hacimli uygulamaları desteklemek için 1300nm'nin üzerindeki kısa dalga kızılötesi (SWIR) VCSEL'lerin üretimini sanayileştiriyor.

 

Firma, endüstriyel sınıf üretim seviyesinde 1300nm'nin ötesinde uzun dalga boylarına sahip kızılötesi lazer bileşenlerinin verimliliği ile ilgili olağanüstü sonuçlar gösterdiğini ve 1300-2000nm aralığında indiyum fosfit bazlı (InP) VCSEL'lerin seri üretimine doğru bir adım daha ileri gittiğini söylüyor.

 

"Bu devrim niteliğindeki üretim sürecini olgunlaştırmak ve bu olağanüstü teknolojiyi maliyet açısından cazip bir çözüme dönüştürecek standardizasyonu uygulamak için çok çalışıyoruz. İlk ürünleri 2025 yılında yüksek hacimli pazara sunmayı hedefliyoruz" diyor CEO Berthold Schmidt.

 

Kaynak: TRUMPF, InP tabanlı SWIR VCSEL'lerin 1300nm'nin üzerinde yüksek hacimli üretimini sanayileştiriyor (semiconductor-today.com

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım