Yarı İletken Dünyasından Haberler - 15/11/2023 - 21/11/2023

1. Galyum nitrür ve silisyum karbür, yapay zekanın ölçeğini ve potansiyelini sağlamak için gereklidir

Omdia, elektrikli araç (EV) devrimi nedeniyle yeni yarı iletkenlerde bir patlama öngördüğünden, güç yarı iletken endüstrisinde onlarca yıllık normlara meydan okunuyor. Firma, "Yapay zeka (AI) patlamasının da benzer bir etkisi olacak mı?" diye soruyor.

 

Yarı iletken bileşenler kıdemli analisti Callum Middleton, "Uzun süredir silikon teknolojilerine dayanan bir endüstri, yeni malzemelerden üretilen cihazlar tarafından hem zorlanıyor hem de etkinleştiriliyor" diyor. "Hem galyum nitrür (GaN) hem de silisyum karbür (SiC) güç cihazlarının geliştirilmesi önceki yüzyılda başladı, ancak teknoloji olgunlukları sürdürülebilirlik hareketiyle eşleşti ve yeni malzemelerden üretilen cihazlar, enerjiye aç dünyamızda önemli verimlilik kazanımları sunuyor" diye ekliyor.
SiC cihazlarının 2018'de Tesla elektrikli araçlarına ilk kez benimsenmesi, teknolojiyi laboratuvarlardan ve test tasarımlarından ana akıma fırlattı. O zamandan beri, EV pazarı yükselişe geçti ve daha fazla üretici, performans, şarj hızı ve menzildeki faydalar nedeniyle bu teknolojileri araçlarına dahil etmek istiyor.

 

Bu erken benimseme, SiC'nin gerçek dünyada performansını ve güvenilirliğini kanıtlamasına izin verdi, ve telefon ve dizüstü bilgisayar şarj cihazları GaN için de aynısını yaptı. Omdia, yapay zeka patlaması hız kazandıkça, enerji tedarik ve dağıtım sistemlerimiz üzerinde daha fazla stres yaratacağını söylüyor. Firma, yapay zekanın faydalarından tam olarak yararlanılmasını ve bunun sürdürülebilir bir şekilde yapılmasını sağlamak için verimliliğin en üst düzeye çıkarılmasını sağlamamız gerektiğini, ancak bunun karlılık pahasına yapılması gerekmediğini de ekliyor. Veri merkezlerindeki güç kaynakları için bir SiC veya GaN çözümünün benimsenmesi, enerji tüketimini önemli ölçüde azaltırken aynı zamanda ekstra bilgi işlem gücü için yer açabilir.

 

Middleton, "Bu yeni cihazlar ve onlardan önce gelen onlarca yıllık araştırma, geliştirme, test ve mühendislik manşetlere çıkmayabilir, ancak yapay zekanın ölçeğini ve potansiyelini sağlamak için gerekli olacaklar" diyor. Middleton, pazar araştırma firmasının en son yarı iletken araştırmasını Güney Kore'nin Seul kentinde (22-24 Kasım) düzenlenen 2023 Omdia Kore Teknoloji Konferansı'nda sunuyor.

 

Kaynak: Galyum nitrür ve silisyum karbür, yapay zekanın ölçeğini ve potansiyelini sağlamak için gereklidir (semiconductor-today.com)

 

2. SK hynix, Çinli Vivo için dünyanın en hızlı mobil DRAM'ini tedarik etmeye başladı

SK hynix, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, müşterilerine bugün mevcut olan en hızlı mobil DRAM olan 16 gigabaytlık Low Power Double Data Rate 5 Turbo paketlerini tedarik etmeye başladığını duyurdu.

 

Dünyanın en büyük ikinci bellek yongası üreticisi, güncel ürününü en son akıllı telefonları olan X100 ve X100 Pro'da bellek yongalarını kullanacak olan Çinli akıllı telefon üreticisi Vivo'ya göndermeye başladığını söyledi.

 

LPDDR, akıllı telefonlar ve tabletler de dahil olmak üzere mobil cihazlar için güç tüketimini en aza indirmeyi amaçlayan ve düşük voltajlı çalışma özelliğine sahip düşük güçlü bir DRAM'dir.

 

SK hynix, "LPDDR5T, şimdiye kadar elde edilen en yüksek hıza sahip akıllı telefonların performansını en üst düzeye çıkarmak için en uygun bellektir" dedi.

 

Mobil cihazlar ayrıca, SK hynix'in performans doğrulamasını tamamladığı MediaTek'in en yeni amiral gemisi mobil AP Dimensity 9300 ile birlikte sunulacak.

 

SK hynix, yeni LPDDR5T'nin saniyede 9,6 gigabit aktarabildiğini ve saniyede 77 GB veri işleyebildiğini, bunun da bir saniyede 15 tam yüksek çözünürlüklü film aktarmaya eşdeğer olduğunu açıkladı.

 

Teknoloji devi, mobil DRAM sektöründeki nesiller arası değişime öncülük etmek için ürünün uygulama yelpazesini genişletmeye devam edeceğini de vurguladı.

 

SK hynix'in başkan yardımcısı ve DRAM pazarlama başkanı Park Myoung-soo, "Yapay zeka çağı tüm hızıyla başlarken akıllı telefonlar, cihaz üzerinde yapay zeka teknolojisini uygulamak için gerekli cihazlar haline geliyor" dedi. "Piyasada yüksek performanslı, yüksek kapasiteli mobil DRAM'e yönelik artan bir talep var."

 

Park, "Pazar talepleriyle uyum içinde kalırken, AI belleğindeki teknolojik liderliğimize dayanarak birinci sınıf DRAM pazarına liderlik etmeye devam edeceğiz" diye ekledi.

 

Cihaz içi yapay zeka teknolojisi, fiziksel olarak ayrılmış bir sunucuda hesaplamalardan geçmek yerine cihazın kendisinde yapay zeka yeteneklerini uygular. Bu, cihazların kendi başlarına bilgi toplamasına ve hesaplamasına olanak tanır.

 

Bir SK hynix yetkilisi, "DRAM kapasitesi, akıllı telefonun yeteneğine ve kullanıcının siparişlerini hatırlama ve işleme hızına karar vereceğinden, cihazdaki yapay zeka için daha önemli hale gelecek" dedi.

 

LPDDR5T 16GB paketi, Ortak Elektron Cihazı Mühendislik Konseyi tarafından belirlenen 1.01 ila 1.12 voltluk ultra düşük voltaj aralığında çalışır. SK hynix, en son özelliklerin 1, 2, 3, 4, 4X, 5 ve 5X ile biten serinin ardından yedinci nesil için olduğunu söyledi.

 

Ocak ayında SK hynix, sekizinci nesil LPDDR6'nın geliştirilmesinden önce yedinci neslin yükseltilmiş bir ürünü olan LPDDR5T'i geliştirdiğini duyurdu. Şirket, bu yılın ikinci yarısında yeni ürünün seri üretimine başladı.

 

En son çipin, akıllı telefonların kitlesel hacim pazarını hedefleyen teknoloji devinin kazançlarını artırması bekleniyor. Temmuz-Eylül döneminde SK hynix, bir yıl önceki 1,67 trilyon won kâra kıyasla konsolide bazda 1,79 trilyon won (1,35 milyar dolar) işletme zararı kaydetti.

 

Satışlar da belirtilen dönemde yıllık yüzde 17,5 düşüşle 9,06 trilyon won'a geriledi.

 

Ancak şirket, yüksek kapasiteli DDR5 ve HBM3 dahil olmak üzere amiral gemisi çip ürünlerinin güçlü satışları sayesinde iki çeyrek zarar açıkladıktan sonra DRAM işinde bir geri dönüşe işaret etti.

 

Kaynak: SK hynix, Çinli Vivo için dünyanın en hızlı mobil DRAM'ini tedarik etmeye başladı (koreaherald.com)

 

3. ABD'li Çip Ekipmanı Üreticisinin Teçhizatına Soruşturma Çin'in SMIC'sine Gönderildi

Kaynaklar, ABD'li yetkililerin, Applied Materials'ın 2021 ve 2022'de Güney Kore'deki bir birim aracılığıyla Çin'in en büyük çip üreticisine 'yüz milyonlarca' değerinde ekipman göndererek yaptırımları ihlal edip etmediğini araştırdığını söylüyor.

 

Kaynaklar, ABD Adalet Bakanlığı yetkililerinin bilgisayar çipi ekipmanı üreticisi Applied Materials'ın Biden Yönetimi tarafından uygulanan ihracat kısıtlamalarını ihlal edip etmediğini araştırdığını söylüyor.

 

Üç kaynak, ceza soruşturmasının, ABD'nin en büyük yarı iletken ekipman üreticisi olan Applied Materials'ın Çin'in en büyük yonga üreticisi SMIC'ye yönelik ihracat kısıtlamalarından potansiyel olarak kaçınıp kaçınmadığını belirlemeye çalıştığını söyledi.

 

Kaynaklar, soruşturmanın Applied Materials'ın son iki yılda ihracat lisansı olmadan Güney Kore üzerinden SMIC'ye gönderilen ekipmanlarıyla ilgili olduğunu söyledi.

 

Kaynaklardan biri, yüz milyonlarca dolarlık ekipmanın söz konusu olduğunu söyledi. Bu, soruşturmayla ilgili ayrıntılarla ilgili ilk rapordur.

 

ABD, ulusal güvenlik için Çin'e gelişmiş çip ve çip yapım ekipmanı sevkiyatını kısıtladı ve Adalet ve Ticaret bakanlıkları, ihracat kontrollerinin cezai ihlallerini soruşturmak ve kovuşturmak için bu yılın başlarında bir görev gücü başlattı.

 

Kurallar, Çin'in askeri ve istihbarat yeteneklerini desteklemek için kullanılabilecek ABD teknolojisinin akışını durdurmayı amaçlıyor.

 

 

Merkezi California'daki Santa Clara'da bulunan Applied Materials, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ilk olarak Ekim 2022'de Massachusetts'teki ABD Savcılığı'ndan belirli Çin müşteri gönderileri hakkında bilgi almak için bir mahkeme celbi aldığını açıkladı.

 

Açıklamada, "Şirket, hükümetle işbirliği yapıyor ve ihracat kontrolleri ve ticaret düzenlemeleri de dahil olmak üzere uyum ve küresel yasalara bağlı kalmaya devam ediyor" denildi.

 

Boston'daki ABD Savcılığı, "Soruşturmaları onaylamıyoruz veya reddetmiyoruz" dedi. İki kaynak, ofisin Ulusal Güvenlik Birimi'ndeki savcıların devam eden soruşturmayı yürüttüğünü söyledi.

 

Reuters, Applied Materials'ın yasayı ihlal edip etmediğini belirleyemedi ve soruşturmanın suçlamalarla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı belli değil.

 

Şirket, Massachusetts'te yarı iletken ekipman üretti ve daha sonra ekipmanı Gloucester'daki fabrikasından Güney Kore'deki bir yan kuruluşa defalarca gönderdi.

 

Oradan, ekipman Çin'in Semiconductor Manufacturing International Corporation'a (SMIC) gitti, sondaya aşina olan kişiler söyledi.

 

Kaynaklardan ikisi, sevkiyatların ABD Ticaret Bakanlığı'nın Aralık 2020'de SMIC'yi şirkete mal ve teknoloji ihracatını kısıtlayan "Varlık Listesine" eklemesinin ardından başladığını ve 2021 ve 2022'de gerçekleştiğini söyledi.

 

SMIC, Çin ordusuyla olan bariz bağları nedeniyle listeye alındı. SMIC, Applied Materials'ın gönderileri hakkında yorum talebine hemen yanıt vermedi.

 

2020'de SMIC, Çin ordusuyla bağlarını reddetti ve çip ürettiğini ve "yalnızca sivil ve ticari son kullanıcılar ve son kullanımlar için" hizmetler sunduğunu söyledi.

 

İhracat kontrollerini denetleyen Ticaret Bakanlığı sözcüsü yorum yapmaktan kaçındı. Çin'in Washington'daki büyükelçiliği sözcüsü, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

 

Ticaret Bakanlığı, 2020'de SMIC'yi ticari kara listesine eklerken, Federal Register'daki 2020 tarihli bir gönderiye göre, ileri teknoloji düğümlerinde benzersiz bir şekilde çip üretebilen ekipman lisanslarının "bu tür kilit etkinleştirme teknolojisinin Çin'in askeri modernizasyon çabalarını desteklemesini engellemek" için reddedileceğini söyledi.

 

Mart 2021'de Reuters, ABD hükümetinin Lam Research Corp ve Applied Materials gibi Amerikan şirketlerinin SMIC'ye satış yapması için lisansları onaylamakta yavaş davrandığını bildirdi.

 

Şirket, Ağustos 2023'te ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na yaptığı bir başvuruda, belirli Çin müşteri gönderileriyle ilgili mahkeme celbini 2022'de almasına atıfta bulunarak, "Bu konu belirsizliklere tabidir ve sonucu tahmin edemeyiz veya varsa bu konuyla ilgili bir dizi kayıp veya cezayı makul bir şekilde tahmin edemiyoruz" dedi.

 

Kaynak: ABD'li Çip Ekipmanı Üreticisinin Teçhizatına Soruşturma Çin'in SMIC'sine Gönderildi (asiafinancial.com)

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım